Шиндзо Абе има всички шансове да стане най-дълго управлявалият премиер в историята на Япония и да поднови стремежа си към преразглеждане на пацифистката конституция на страната, предаде Ройтерс.

Оглавяваната от неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП) коалиция печели 311 места в парламента на днешните избори. Така тя запази супермнозинството си от две трети в 465-членната долна камара. Това показват повечето агенции. Някои обаче твърдят, че на коалицията не й достигат няколко места за тези две трети.

Убедителна победа ще даде догодина на Абе, който е на власт от декември 2012 г., трети тригодишен мандат като лидер на ЛДП. Тя означава също, че стратегията за растеж, известна като "абеномика", вероятно ще продължи.-

Окончателните официални резултати ще станат ясни в понеделник.

В момента член 9 на японската конституция, която е изработена от САЩ, ако се третира буквално, забранява на страната да има свои въоръжени сили. Правителствата обаче я интерпретират така, че армия да има, но само за самоотбрана.

Идеята на Шиндзо Абе е да се изясни двусмисленият статут на японската армия. Той обаче заяви наскоро, че няма да се придържа към обявената по-рано като краен срок 2020 г.

"Първо, искам да задълбоча дебата и колкото се може повече хора да се съгласят. Това трябва да бъде приоритетът ни", каза той.

Партията "Комейто" - коалиционен партньор на ЛДП, се опасява от промяна на конституцията- Няколко опозиционни партии подкрепят промяната, но не са съгласни с всички детайли.

Поправки в конституцията трябва да бъдат одобрени от два трети и на двете камари на парламента, а след това - и от мнозинството граждани на референдум.

Самият Абе заяви преди изборите, че има нужда от нов мандат, за да се справи с "националната криза" от заплахите с ракетните и ядрените опити на Северна Корея, както и с бързо застаряващото население. Той иска да пренасочи приходите от планираното повишаване на данъка върху продажбите към образованието и отглеждането на деца.

Абе свика предсрочни избори на фона на колебания в лагера на опозицията и на спадането на собствения си рейтинг заради подозрения в шуробаджанащина и обвинения във високомерие.

Японският премиер подкрепи твърдата позиция на американския президент Доналд Тръмп към Северна Корея, която изстреля ракети над Япония. Тръмп заяви, че всички възможности са "на масата", включително военни действия. От 5 до 7 ноември той ще пъсети Страната на изгряващото слънце.