В предизборната си кампания 63-годишният едър предприемач и бивш чешки министър на финансите Андрей Бабиш се обяви срещу приема на бежанци, срещу въвеждането на еврото и срещу по-тясната интеграция в рамките на ЕС. Той обаче се въздържа от призиви за напускане на ЕС. Според политолога Иржи Пехе, Бабиш не е националист като Ярослав Качински в Полша или Виктор Орбан в Унгария. Чешкият милиардер не притежава собствени политически убеждения или идеи, а просто желае да умножава богатството си, твърди Пехе и добавя: "Той е типичният егоцентричен олигарх с леко маниакалното съзнание за някаква мисия - по това си прилича повече с Тръмп или Берлускони, отколкото с господата от Вишеградската група държави".

И наистина медиите в страната често обявяват Бабиш  за "Чешкия Доналд Тръмп" – включително и поради това, че смята да управлява държавата, както се управлявала фирма. Основаното от Бабиш протестно движение АНО си спечели привърженици както в дясното, така и в лявото политическо пространство.

Край на двуполюсния политически модел

Популисткото движение на Бабиш получи 29,7% от гласовете. АНО е първата политическа сила, успяла да разбие двуполюсния модел на управление в Чехия, продължил близо четвърт век, при който две традиционни партии - една дясноцентристка и една лявоцентристка - се редуваха на власт. Втора сега е Гражданската демократическа партия с 11,29% от гласовете. Трета е крайнодясната антиевропейска партия "Свобода и пряка демокрация" на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура.

Лявоцентристката социалдемократическа партия, която оглавяваше досегашната трипартийна коалиция на премиера Бохуслав Соботка, претърпя огромен провал - от 20 процента, колкото тя бе получила на предишните избори, сега падна на 7,4%. Това е най-слабият ѝ резултат от 1993 година насам – годината, в която се разпадна Чехословакия. Ниският резултат на социалдемократите е изненадващ на фона на това, че чешката икономика се намира в подем, а  безработицата в страната е твърде ниска – едва 3,8%. Другият голям губещ на тези избори са чешките комунисти с 9 процента от гласовете.

Бариерата за влизане в парламента неочаквано прескочи лявата Пиратска партия, която проведе активна кампания срещу корупцията и агитираше за легализирането на някои дроги, като хашиша и марихуаната.

Невиждана концентрация на власт

Сянка върху бляскавата изборна победа на Андрей Бабиш хвърлят редица обвинения, според които бизнесменът се е обогатил нелегално, присвоявайки си 2 милиона евро от европейските фондове. Заради това бе отнет и депутатския ми имунитет по-рано през тази година. Той загуби и поста си на финансов министър.

Основателят на медийния и химически конгломерат "Агроферт" отхвърля обвиненията. Към неговата фирмена империя принадлежат и някои от най-тиражните вестници и най-популярните частни радиостанции в страната. Неговите критици предупреждават, че Бабиш концентрира в ръцете си невиждана досега политическа, икономическа и медийна власт. Според списание "Форбс" Андрей Бабиш е натрупал състояние от 4 милиарда долара и е вторият най-богат човек в Чешката република.

Трудни коалиционни преговори

Ако коалиционните преговори с традиционните партии се провалят, бъдещият премиер Бабиш може да се опита да сформира правителство с подкрепата на комунистите или на крайнодясната антиевропейска партия "Свобода и пряка демокрация".

Дойче веле.