Алилуя! Най-сетне съмнителното правосъдие не е само български проблем. Риторичният въпрос "Кой?", който също е български, зарази Малта. Хората са на улицата с хиляди и питат: Кой уби журналистката, която вдигаше края на пердето? Днес в Ла Валета, утре - и в други столици. С питане и до Цариград се стига, а до правовата държава? Иначе ЕС пак прави това, в което най му иде отръки - регулира (най-вече парите на хората). Защо финансовите анализатори вземат такива безбожни хонорари? Я от Нова година да попълват формуляр за какво точно ги вземат. Днес анализаторите, утре - други професии. Това в Брюксел се нарича better regulation (по-добра регулация). Няма ли формуляр, няма човек.  

Финанси

През януари влизат в сила европейски правила, които изискват финансовите анализатори да правят точен опис на услугите, за които събират хонорари от мениджърите за активи, съобщава Ройтерс. Според неназован източник на агенцията някои анализатори със статут на "рок звезди" искат по 4 000 - 5 000 на час в британски лири, евро или долари.

Брекзит

Унилата Мей.

Тереза Мей изглеждала "унила" с дълбоки кръгове около очите, разказал председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на сътрудниците си, след като вечеря с британската министър-председателка миналата седмица, съобщи в неделя германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".  Тя се сторила на Юнкер белязана от битките за "Брекзит" с нейните консервативни министри, докато "молела" ЕС да ѝ даде повече пространство за маневри у дома. Британската преса масово уличи шефа на кабинета на Юнкер Мартин Зелмайр като източник на изтеклата информация.  Ник Тимъти, шеф на кабинета на Мей, написа в туитър: "След конструктивна среща на (Европейския) съвет, Зелмайр прави това. Напомняне, че някои в Брюксел не искат никаква сделка или наказателна такава". Зелмайр беше сочен като източник на изтекла информация от предишна вечеря на Юнкер и Мей в Лондон. Днес той категорично отрече обвиненията, също в туитър: "Отричам: (1) че това е изтекло от нас; (2) че Юнкер изобщо е казвал това; (3) че имаме наказателен подход към "Брекзит". Това е опит да бъде злепоставен ЕС и да бъдат подкопани преговорите". 

Междувременно министърът на търговията Лайъм Фокс каза пред Ай Ти Ви, че Британия  ще посочи число за изходната си сметка от ЕС само в окончателно споразумението за напускане на ЕС. Двадесет и седемте в съюза обаче искат точно обратното - първо уреждане на сметките, после окончателно споразумение, включително - за бъдещите отношения.

Италия

Венеция, център на една от най-богатите италиански провинции, иска повече автономия от централното правителство.

Два от най-богатите региони на Италия, Венето и Ломбардия, гласуваха с 90 на сто "за" в референдуми за повече финансова автономия, резултатите от които не са задължителни за централното правителство, съобщава Кориера делла сера. Двете области дават една трета от брутния вътрешен продукт на Италия и в тях е силно влиянието на някога открито сепаратистката "Северна лига".

Словения

Словенският президент Борут Пахор отива на балотаж на 12 ноември, след като не успя да спечели необходимото мнозинство в първия тур на изборите, предаде Ройтерс. Пахор получи 47,1 на сто от вота и във втория тур ще се изправи срещу Марян Сарец, кмет на гр. Камник, който взе 25 на сто. Избирателната активност беше 43,5 на сто.

Малта

Дафне Каруана Галиция.

Хиляди малтийци протестираха с лозунги за правосъдие в неделя след убийството миналата седмица на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция (53 г.), която загина, след като колата ѝ беше взривена, предаде Ройтерс. Демонстранти носеха тениски с последните думи, които Галиция беше написала в популярния си блог: "Има мошеници навсякъде, където погледнеш. Положението е отчайващо".