Решителни мерки срещу севернокорейските заплахи обеща японският премиер Шиндзо Абе след като партията му спечели предсрочните избори в неделя.

"Победата беше вот на доверие от обществото и на тази база ще увеличим драстично мерките срещу севернокорейската заплаха", заяви Абе на първата си пресконференция след победата.

Той обеща да обсъди открито ситуацията с американския президент Доналд Тръмп, който ще посети Япония в началото на ноември. В телефонен разговор след решителната победа на Абе на изборите вчера, двамата са разговаряли по телефона и са потвърдили ангажиментите си за засилване на натиска върху КНДР. Абе ще се срещне също с руския държавен глава Владимир Путин и с китайския Си Цзинпин.

"Ще направя всичко възможно, за да гарантирам, че японските граждани са в безопасност", обеща Абе.

Кореспондентът на Би Би Си в Токио Рупърт Уингфийлд-Хейс обаче коментира, че острата риторика на Абе е изиграла ролята си в предизборната кампания, но до момента няма конкретни действия по въпроса. Токио не поддържа дипломатически или търговки отношения с Пхенян и не може да оказва натиск. Отношенията с най-близкия партньор на Северна Корея Китай пък са лоши. Единственото, което Абе може да направи, е да развива отбранителните сили на Япония и да търси защита от САЩ, добавя Уингфийлд-Хейс.

Според официалните резултати оглавяваната от неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП) коалиция спечели 313 места в парламента на изборите вчера. Тя запази мнозинството си от две трети в 465-членната долна камара. Това дава възможност на Абе да промени конституцията на страната.

В момента член 9 на японската конституция, която е изработена от САЩ, ако се третира буквално, забранява на страната да има свои въоръжени сили. Правителствата обаче я интерпретират така, че армия да има, но само за самоотбрана. Идеята на Шиндзо Абе е да се изясни двусмисленият статут на японската армия. 

Поправки в конституцията трябва да бъдат одобрени от два трети и на двете камари на парламента, а след това - и от мнозинството граждани на референдум.

Самият Абе заяви преди изборите, че има нужда от нов мандат, за да се справи с "националната криза" от заплахите с ракетните и ядрените опити на Северна Корея, както и с бързо застаряващото население. Той иска да пренасочи приходите от планираното повишаване на данъка върху продажбите към образованието и отглеждането на деца.