От Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) съобщиха, че за пръв път отнемат кораб в полза на държавата. Това става, след като последната инстанция - Върховният касационен съд не допусна обжалване на решение на великотърновския апелативен съд за отнемане от Васил Кънев по иск на стойност 300 600 лв.

Плавателният съд „Балканска принцеса“ дълго време е работил като ресторант в град Русе. Закупен е през 2001 г. за скромните около 77 000 лв. и в момента се намира на пристанището в град Видин.

Кънев обаче има присъда за контрабанда на корабно гориво и ръководене на организирана престъпна група. По време на наказателното производство е установена престъпна схема, според която екипажът на „Балканска принцеса“ е купувал гориво от чуждестранни кораби и контрабандно го е внасял в страната и продавал, без да плаща мита, акциз и ДДС.

Освен кораба, от Кънев се отнемат и дружествени дялове и парични средства в размер на  223 600 лв.

Делото за отнемане

"Балканска принцеса" е добре познат на русенци като плаващ ресторант, една от атракциите по Дунав. Преди да се стигне до решението на ВКС - което практически стана предпоставка КОНПИ да действа, през юли 2016 г. Апелативен съд Велико Търново отменя решение по дело на Русенския окръжен съд. Окръжните магистрати се произнесоха изцяло в полза на Кънев, отхвърляйки искането на Комисията, наричана все още "Кушлев", по името на първия й шеф.

Плаващият ресторант е бил собственост на фирма „Ювелир 90” ООД, управлявана от Васил Кънев.

Нещо повече - след присъдата за контрабанда, Комисията иска от съда да отнеме и хотел „Ювелир“, три мерцедеса и едно сузуки, както и над 344 000 лв. от бизнесмена и бившата му съпруга. Всичко е било оценено на обща стойност 873 304 лв. Този иск обаче е отхвърлен от окръжния съд в крайдунавския град.

Кънев е видно имотен човек, защото освен това КОНПИ първоначално искала да конфискува и различни суми в голям размер, сред които 93 551,06 лв., 120 000 лв., 50 дружествени дяла по 100 лева всеки, от капитала на "Ювелир 91" ЕООД, в размер на 5000 лева; 255 дружествени дяла от капитала на "Ювелир 90" ООД в размер на 2550 лева; 245 дружествени дяла от капитала на "Ювелир 90" ООД в размер на 2450 лв.

Кой е Васил Кънев

Според информации от местни медии, приходите и разходите на Кънев и семейството му са проверявани за периода от далечния март'1987 г. до март'2012-а. Според анализа на комисията разходите превишават приходите с 3147,59 минимални работни заплати. По тази причина оттам сметнали, че придобитото имущество е благодарение на престъпна дейност и поискали конфискация.

Кънев е осъден на затвор за участие в организирана престъпна група (ОПГ), свързана с контрабанда на гориво. Той, заедно с бизнесмена Роман Здравков, капитана на „Балканска принцеса“ Валентин Златев и шофьора Калоян Славев бяха задържани през 2009 г. Обвинението срещу тях беше, че са пренасяли гориво от Украйна в трюмовете на кораба, а у нас горивото се претоварвало в автоцистерни и се пласирало. Кънев бе посочен от прокуратурата като лидер на престъпната група. През май 2010 г. Русенският окръжен съд призна и четиримата за виновни, но само Васил Кънев влезе в затвора (тогава нмаше Спецсъд за ОПГ, б.р.)

Големият "удар" идва в момент, в който КОНПИ трябва да стане един от жалоните в бъдещата почти всевластна мегаагенция за борба с корупцията, заедно с Комисията за конфликт на интереси, части от Сметната палата и др.