След общите избори, проведени в Германия на 24 септември т. г, преговорите по същество за съставяне на правителство още не са започнали, а от Съюз90/Зелени и либералите от Свободната демократическа партия (СвДП) вече имат претенции за постове.

Зелените настояват за двама вицеканцлери, а либералите искат министърът на финансите да е от техните редици.

Малко уточнение. За пръв път в Германия се очертава тройна управленска коалиция – между консервативния лагер ХДС/ХСС (партята на Меркел Християндемократически съюз и баварския Християнсоциален съюз, които се наричат Съюзът и винаги са зедно на избори, в управление и опозиция), зелените и либералите. Такава коалиция във ФРГ наричат "Ямайка" по партийните цветове, които са и в националния флаг на тази държава – черно (консерваторите), зелено (на екопартията) и жълто (на либералите).

Коалиционните преговори по същество започват в сряда, след като утре се конституира новоизбраният парламент – Бундестагът.

Още на първите сондиращи разговори обаче зелените са настояли за двама вицеканцлери. Михаел Келнер от екопартията днес заяви:

"Зелените и либералите трябва на равни начала да участват в координиране работата на правителството. Тази координация при подобна възможна коалиция не може да се повери само на канцлерството и на един от другите двама партньори, а на всичките трима – Съюза, зелените и СвДП."

Има обаче една непреодолима пречка. Конституцията в чл. 69 предвижда само един вицеканцлер:

"Федералният канцлер посочва за свой заместник един от федералните министри."

Искането на либералите в новото коалиционно правителство да излъчат финансов министър среща съпротива сред консерваторите на Меркел. Технят експерт по бюджетни въпроси Екард Рееберг оповести:

"При евентуална коалиция "Ямайка" ХДС трябва да си запази поста на федерален финансов министър. През изминалите 8 години в лицето на Волфганг Шойбле това министерство беше в добри ръце."

Малко отклонение. Очаква се Шайбле утре да бъде избран за председател на германския парламент – Бундестага, който ще се конституира месец след общите избори.

Ден по-късно, в сряда, започват преговорите между ХДС/ХСС, Съюз90/Зелени и СвДП по съставяне на управленска коалиция.

Заместник-председателката на ХДС и приближена на Меркел Юлия Кльокнер изрази съмнения по сформирането на правителство "Ямайка":

"Нищо не е невъзможно, ето защо все още е възможно да не се получи. Действително трябва да влезеш в преговорите с твърдото желание за успех, но съгласие на всяка цена няма да има."

Пододобно мнение изрази и "зеленият" Михаел Келнер:

"Естествено, че ние ще участваме в коалиционните преговори сериозно и конструктивно, но "Ямайка" не е даденост, ние няма да управляваме на всяка цена."

Разбира се, че всеки от потенциалните партньори в едно ново правителство прави всичко възможно да наложи свои искания в коалиционния договор. Ясно е също, че всеки трябва да направи разумни компромиси. А и никой не иска нови избори. Първо - защото политическите сили в Германия неизменно са зачитали народния вот и се смятат за задължени да управляват според волята на суверена, изразена пред урните.

Второ – при евентуални нови избори евроскептиците и крайнодесни от Алтернатива за Германия биха спечелили още по-голяма подкрепа. На вота на 24 септември те излязоха трета сила с 12,6 на сто от бюлетините. За тях гласуваха 5,7 милиона избиратели и така за пръв път в Бундестага ще имат 92-ма депутати.

В деня след изборите самата Ангела Меркел призна, че един милион избиратели, които досега са гласували за нейния ХДС, са пуснали бюлетина за Алтернатива за Германия.