Без съществени изненади в проекта за "алтернативен бюджет" на БСП - въвеждане на необлагаем минимум, отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивна ставка, ръст на данък "дивидент" - това са част от предложенията, представени от левицата днес. 

Социалистите обаче предлагат да няма промяна в корпоративния данък - налогът върху печалбата остава 10%.

Проектът бе представен на "Позитано" 20 от лидерката на партията Корнелия Нинова, ръководството на партията и експерти от партийната централа. 

"За изработването на алтернатилния бюджет стъпваме на тригодишната прогнозна рамка, обявена от правителството през юни месец тази година. Така че аргументът на ГЕРБ - "Ние не сме казали какво правим, а вие алтернатива правите" – е несъществен", обясни Нинова.

По думите й целта на БСП е в промяна на модела, тъй като и сега се наливат милиони в сектори като здравеопазване и образование, но това не пречи да фалират болници, а деца да не ходят на училище. Ето част от предложенията на левицата:

Доходи и данъци

Въвеждане на необлагаем минимум от 510 лв. - тоест в размера на минималната работна заплата.

Ръст на максималния осигурителен доход до 3300 лв.

За заплати от 510 до 3300 лв. - данък върху доходите от 10%, за заплати над 3300 лв. - 15% облагане, за заплати над 10 000 лв. - 20% данък върху дохода.

Корпоративният доход да остане 10%, но да се промени данък "дивидент" с въвеждане на прогресивна ставка, която започна от 10% и следва стъпките на ръст при данъците на физическите лица.

Според изчисленията на БСП промените ще доведат до това, че данъците ще се увеличат за около 120 000 работещи хора, но ще се намалят за 2 829 626 от официално 2 956 541 души, които работят - според официалната статистика за заетостта. 

Социалистите са изчислили, че окло 2 890 000 работещи получават средно 670 лв, докато 8 600 дущи в страната са с доход 25 000 лв. и разликата е 37 пъти, но плащат еднакъв процент от дохода си

В левицата вярват, че промените ще оставят у хората 1,3 млрд. лв. повече, което ще стимулира потреблението, но няма да се събират по-малко пари в бюджета, а дефицитът ще остане в рамките на 1,4%.

Здравеопазване

Болниците оттук нататък да не бъдат търговски дружества, а да бъдат регистрирани по Закона за лечебните заведения. Според Корнелия Нинова това ще прекрати практиката лекари и директори на болници, принудени от политиците, да си представят лечението на пациентите като "трупане на дълг". Първата стъпка е плащане от държавата на всички задължения на болниците в размер на около 500 млн. лв.

Образование

Промяна на принципа "парите следват ученика", за да няма повече директори на улилища, принудени да водят "по списък" деца, които не посещават часове, само за да не бъдат закривани учебни заведения и паралелки. 

Икономическо развитие

БСП предлага създадането на два държавни фонда с капацитет от 100 млн. лв. годишно. Първият е за "Регионално развитие", който да насочва средства за Северозападна Бълтария и Странджа-Сакар, а вторият е фонд “Индустрия” - който да подпомага съществуващи и да финансира нови предприятия само в региони с изостанало икономическо развитие.

Очаквайте подробности.