Мъж нахлу в редакцията на руското радио "Ехото на Москва" и рани с нож в гърлото журналистка.

Това съобщиха от самата медия.

Ранена е Татяна Фелгенгауер - водеща и зам. главен редактор на радиото. "Ехото на Москва" е една от малкото медии в Русия, които отразяват и представителите на опозицията.

Нападателят е задържан от охраната на радиото и предаден на полицията. Няма опасност за живота на пострадалата журналистка. Тя е настанена в болница и ѝ е поставен катетър, след което е оперирана.

Според първоначалната версия причина е личен конфликт между нападателя и Татяна Фелгенгауер. Двамата се познавали. В началото бе съобщено, че мъжът е чужденец на възраст 40-45 г.

Журналистът Виталий Рувински публикува в профила си във фейсбук снимка на обезвредения нападател.

По-късно бе съобщено, че нападателят се казва Борис Гриц, роден в Грузия. Той е живял през последните години в Израел и вероятно е гражданин на тази страна. Разпространен бе и видеозапис от разпита му.

Нападателят очевидно се държи като невменяем. Той твърди, че познава Татяна Фелгенгауер още от 2012 г., когато между двамата бил установен "телепатичен контакт". И именно чрез този контакт журналистката се домогвала вечер сексуално до Гриц. Той дори предупреждавал нея и родителите й за нейните попълзновения.

 

 

Подобни твърдения били открити и в предполагаем негов блог.

Съвсем на друго мнение обаче е Сергей Пархоменко - колега на Татяна Фелгенгауер и водещ от "Ехото на Москва".

"Много поздрави на хората, които систематично окачват по улиците на града гигантски плакати с лицата и имената на "враговете". Това е ваше дело, скотове", написа той във фейсбук.

Пархоменко обвинява холдинга "Газпром-медиа", който е собственик на "Ехото на Москва", че не е осигурил никаква сериозна охрана на редакцията. Тази мярка не била взета нито след редица отправени срещу радиостанцията заплахи, нито след нападенията срещу Юлия Латинина и други журналисти.

Следственият комитет на Руската федерация (СКРФ) възбуди наказателно дело срещу Борис Гриц за нападението срещу Татяна Фелгенгауер.

Коя е пострадалата?

Татяна Владимировна Фелгенгауер (32 г.) е водеща на сутрешни предавания в ефира на "Ехото на Москва". Участвала е на практика във всички интервюта с Михаил Горбачов.

През 2010 г. печели наградата на Москва за журналистика.

Фелгенгауер участва през 2011 г. в протестите в Москва срещу фалшифицираните според опозицията избори за Думата. Тогава тя предава на живо в ефир.

Неин доведен баща е известният военен журналист Павел Фелгенгауер.