Икономическият кръг (ИК) - една от най-големите бизнес асоциации в Каталуня, поиска премиерът Карлес Пучдемон да свика спешно предсрочни регионални избори, съобщи в. "Ел Мундо".

Групата включва някои от най-големите банки в Испания като "Кайшабанк" и "Сабадел", както и базираните в Барселона строителен гигант „Колониал“, модна къща „Пуч“, хотелска верига „Отуса“ и други.

В разпространено официално съобщение от ИК заявяват, че "единствената алтернатива за вкарването на стремежа на едни или други хора в руслото на нормалността и законността е отхвърляне на едностранно обявяване на независимост и свикване на незабавни автономни избори".

От асоциацията, оглавявана от Хуан Хосе Брухера, изтъкват, че "освен напускането на компании има нарастващо социално разцепление и реална възможност за съществено влошаване на самоуправлението. Ако не го избегне в близките дни, Каталуня може да поеме по пътя на липсата на контрол, юридическата несигурност и обедняване на гражданите".

В декларацията не се споменава член 155 от конституцията, който централното правителство в Мадрид реши да задейства и да отнеме временно автономията на Каталуня.

След референдума на 1 октомври 1302 компании са напуснали Каталуня, пише "Ел Мундо", като цитира регионалния търговски регистър. Най-много - 268, са се отписали в "черния четвъртък" на 19 октомври.

В самата Каталуня се чуват се повече призиви Пучдемон сам да насрочи регионални избори, вместо да чака това да направи централното испанско правителство.