Валери Симеонов си намери пореден противник. Този път вицепремиерът иска официално обяснения от кмета на Столичната община и от Светия синод заради променен час на мероприятие с делегация от Унгария.

Става дума за тържественото откриване на паметна плоча на Св. Иван Рилски в храма „Света София“, което било планирано за 11 часа на 20 октомври, но предишната вечер било изтеглено за 9:30 часа.

"Това предизвика сериозни затруднения, свързани с присъствието на официалните лица и невъзможност за своевременно оповестяване пред медиите.

Така и не бе дадено приемливо и разумно обяснение, което породи видимо разочарование сред унгарските ни партньори и постави осъществяването на официалното събитие пред реален риск от провал. Отсъстваха и част от предвидените преводачи, което също нагнети напрежение", написа вицепремиерът в профила си във фейсбук.

Засега позицията на Симеонов не присъства на сайта на правителството, както се случи с ултиматума му до най-големите медии да му се извинят в рамките на 24 часа.

За конкретното събитие, Валери Симеонов пише, че от Столична община отговорили, че "промяната е утвърдена предния ден, по искане на Св. Синод".

"Изразявам острото си несъгласие с грубия дипломатически гаф и отношението, което Св. Синод и Столична община показаха към унгарската делегация, посетила България по случай Деня на българо-унгарското приятелство", продължава текстът.

Валери Симеонов реагира остро и заради това, че му се наложило да открие Фестивала на унгарските уникати в градината пред Народния театър от 15:00 ч. в петък, 20 октомври, "когато всички гореизброени лица чакаха някой да открие форума".

"Тъй като такъв не се появи 20 минути, бях принуден да изляза и да изпълня този ангажимент от името на неимоверно заетата с височайши дела Столична община", пише още Симеонов.

Вицепремиерът е изпратил нарочни писма до Столична община и Св. Синод, с които настоява за „административни санкции спрямо виновните служебни лица".

 

Ето пълния текст на поста на Валери Симеонов:

Между 18 и 20 октомври 2017 г., делегация от Република Унгария, водена от г-н Миклош Шолтес, държавен секретар, включваща посланикът на Унгария у нас н.пр. Текла Харангозо, зам-председателят на унгарския парламент, г-жа Марта Матраи, министъра на земеделието, Шандор Фазекаш, председателят на Българското републиканско самоуправление, г-н Данчо Мусев, българският депутат в унгарския парламент, г-н Симеон Варга, както и група от 120 деца от Унгария, посети България. 

Програмата включваше тържествено откриване на 20 октомври на паметна плоча на Св. Иван Рилски в храм „Св. София“, дарена от българската общност в Унгария. На събитието присъстваше вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова, заместник кметът на Столична община Тодор Чобанов и други представители на изпълнителната и местна власт. 

На 19 октомври, в навечерието преди събитието, часът на мероприятието беше променен от 11:00 на 09:30. Това предизвика сериозни затруднения, свързани с присъствието на официалните лица и невъзможност за своевременно оповестяване пред медиите. 

Така и не бе дадено приемливо и разумно обяснение, което породи видимо разочарование сред унгарските ни партньори и постави осъществяването на официалното събитие пред реален риск от провал. Отсъстваха и част от предвидените преводачи, което също нагнети напрежение.

На поисканото от мен обяснение, от Столична община отговориха, че промяната е утвърдена предния ден, по искане на Св. Синод, въпреки че освещаването на плочата на Св. Иван Рилски бе уговорено преди повече от 4 месеца.

Изразявам острото си несъгласие с грубия дипломатически гаф и отношението, което Св. Синод и Столична община показаха към унгарската делегация, посетила България по случай Деня на българо-унгарското приятелство.

Още по-позорно беше отсъствието на представител на Столична община при откриването на Фестивала на унгарските уникати в градината пред Народния театър от 15:00 ч. в петък, 20 октомври, когато всички гореизброени лица чакаха някой да открие форума. Тъй като, такъв не се появи 20 минути, бях принуден да изляза и да изпълня този ангажимент от името на неимоверно заетата с височайши дела Столична община.

Припомням, че унгарската държава поддържа политически и финансово всички мероприятия на българската общност, като по този начин демонстрира изключителното си уважение към Република България.

В нарочни писма до Столична община и Св. Синод настоявам за административни санкции спрямо виновните служебни лица.