Асът на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо спечели за втора поредна година отличието за футболист номер 1 в класацията на ФИФА. По изключение церемонията този път бе проведена през есента - в Лондон. Наградите носят името The Best.

Портуалецът получи приза от Диего Марадона и бразилеца Роналдо.

За втора поредна година ФИФА определи призьорите отделно от списание "Франс футбол", който традиционна връчва "Златната топка" от 1956 г. насам. Шест години ФИФА награждаваше победителите съвместно с френското издание, но от 2016 г. анкетите са отделни.

Роналдо спечели приза в конкуренцията на Лионел Меси от "Барселона" и на бразилец Неймар, който игра в Барса миналия сезон, а през лятото бе трансфериран в "Пари Сен Жермен". Тримата бяха номинирани от специална комисия, съставена от бивши футболни звезди като Кафу, Енцо Франческоли, Диего Марадона, Карлес Пуйол, Карлос Валдерама и Едвин ван дер Саар.

В гласуването пък взеха участие капитаните и треньорите на националните отбори, журналисти и запалянковци. Кристиано получи 43 процента от гласовете, Меси е втори с 19 на сто, а Неймар остана трети с 6,9%.

Освен приза на най-добър футболист по време на шоуто в лондонския театър "Паладиум", водено от актьора Идрис Елба и спортната журналистка Лейла Анна-Лий, от ФИФА раздадоха още куп награди за най-заслужилите през изминаващата година.

За най-добър треньор претендираха Зинедин Зидан ("Реал" Мадрид), Антонио Конте ("Челси") и Масимилиано Алегри ("Ювентус"), като и тук очаквано призът отиде при Зизу, който изведе Кралския клуб до титлите на Испания, Шампионската лига и света през изминалия сезон. Французинът грабна 46,2%, следва Конте с 11,6 и Алегри с 8,78%.

За първи път ФИФА награди и най-добрия вратар - величието на "Ювентус" Джанлуиджи Буфон, който се справи с конкуренцията на Кейлор Навас от "Реал" и Мануел Нойер от "Байерн" (Мюнхен).

За най-добра футболистка за сезона бе избрана холандката Лийке Мартенс от тима на "Барселона". Най-добър треньор в женския футбол пък стана селекционерката на Холандия Сарина Вигман.

С гласовете на запалянковците пък бе определен лауреатът за приза на името на Ференц Пушкаш, който се дава за най-красив гол за годината. Победител стана Оливие Жиру с брилянтното му изпълнение тип „скорпион“ (с пета) в мача от Висшата лига срещу "Кристъл Палас" през миналия сезон.

Специалната награда бе предвидена и за футболните фенове, като тя отиде при привържениците на "Селтик" заради хореографията им в чест на 50-годишнината от спечелване на Купата на европейските шампиони от "детелините".

Призът за феърплей бе спечелен от футболиста на "Словацко" Франсис Коне, който по време на мач от чешкото първенство спаси живота на вратаря на "Бохемианс" Мартин Берковец.

Идеалният тим на ФИФА за 2017 г. пък бе в състав Джанлуиджи Буфон, Дани Алвеш, Марсело, Леонардо Бонучи, Серхио Рамос, Андрес Иниеста, Лука Модрич, Тони Кроос, Лионел Меси, Неймар и Кристиано Роналдо. Логично доминира "Реал" - с петима футболисти.

От 1991 до 2009 г. ФИФА награждаваше най-добрия футболист за годината самостоятелно и първи победител в анкетата стана Лотар Матеус. Настоящият треньор на "Реал" Зинедин Зидан прибра три пъти наградата. През 2008 г. я получи Роналдо, през 2009 г. - Лео Меси.

Любопитно е, че тази година това е втората церемония, след като през януари в Цюрих бяха връчени наградите за 2016 г. Това предизвика критики към световната футболна централа в големи европейски издания. Футболист №1 за 2016-а бе Кристиано Роналдо.

Португалецът и Меси седяха един до друг на първия ред в залата заедно с половинките си.