Всеки във Вселената вече може да свали и прочете докторантската теза на 24-годишен студент в Кеймбридж, писана през 1966 г.; друг е въпросът колцина ще разберат „Свойства на разширяващите се вселени“, разказва „Гардиън“. Авторът – проф. Стивън Хокинг, се надява, че даването на свободен достъп до този ранен труд ще вдъхнови и други хора не само да мислят и да учат, но и да споделят изследванията си.

„Като отварям публично докторската си теза, се надявам да вдъхновя хората по света да гледат нагоре към звездите, а не в краката си; да се чудят за нашето място във Вселената и да се опитват да осмислят Космоса – казва Хокинг. – Всеки навсякъде по света трябва да има свободен, безпрепятстван достъп не само до моите изследвания, но и до тези на всички велики и любознателни умове в спектъра на човешкото познание.“

От Кеймбридж, които наричат тезата „историческа и завладяваща“, коментират, че тя вече е и най-изискваният труд от онлайн библиотеката им със свободен достъп. Само за последните месеци стотици читатели са изявили желание да свалят изцяло работата на проф. Хокинг.

В нея се разсъждава върху последиците от разширяването на Вселената, като сред заключенията попада и такова, че галактики не могат да се формират чрез растеж на първоначални малки смущения.

Със „Свойства на разширяващите се вселени“ Стивън Хокинг поставя началото на превръщането си в един от най-известните учени в света – въпреки че е парализиран заради моторно-невронно заболяване още от 21-вата си година. Неговата „Кратка история на времето“ от 1988 г. е сред най-четените произведения на популярната наука с продадени повече от 10 милиона копия на над 40 езика.

"Площад Славейков"