Председателството на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 г. ще излезе на държавния бюджет 75 милиона евро, което е в рамките на средното за стойността на досегашните европейски председателства, каза тази сутрин в интервю за Би Ти Ви Лиляна Павлова - ресорната министърка. Тя каза, че това трябва бъде национална кауза, която да обединява.

Павлова заяви, че се надява бюджетът на председателството, в което влизат допълнителни ремонтни дейности, да не набъбне, ако няма извънредни обстоятелства. Ремонтите на Националния дворец на културата и другите сгради, които ще се използват за председателството, трябва да приключи до Коледа, посочи тя.

"Ние не правим нищо извънредно, но винаги има допълнителни изисквания, на които трябва да отговорим", каза Павлова.

Тя отрече да е обявяван конкурс за директор в министерството ѝ за заплата от 670 лева на месец. В целия текст на обявата се посочва, че възнаграждението е от 600 до 3 000 лева, каквито са рамките в цялата държавната администрация, посочи Павлова, наричайки интригата около съобщението "много шум за нищо".

България поема председателството на Съвета на ЕС по-малко от две години преди края на петгодишния мандат на сегашните европейски институции, отбеляза Павлова. Това значи, че страната ни ще трябва да посредничи в най-трудните дебати в съюза - за бъдещето на Европа, за това как тя с по-малко пари, заради излизането на Великобритания, да финансира традиционните си политики като селскостопанската и кохезионната и нови - като отбраната, сигурността и миграцията.

"Нашите служби за сигурност знаят какво правят", отговори Павлова на въпрос за сигурноста по време на председателството. 

По думите ѝ мерките за сигурност трябва "да не бъдат натрапчиви, но да бъдат качествено направени". Близо 22 000 души ще посетят България, 2 000 от които  ще бъдат ВИП гости и рискът от тероризъм винаги съществува.

Министерството е сключило договори с 21 хотела, отговарящи на изискванията, между които гостите на председателството ще могат да избират. За всяко от събитията те ще имат избор между три и шест хотела, каза Павлова. Всички хотелиери, чиито заведения отговарят на изискванията, са имали шанса да се състезават да бъдат избрани, посочи тя. За да помагат в посрещането на гостите, са кандидатствали 450 души, а за стажанти в министерството документи са подали 57 души, добави тя.

Тя заяви, че председателството е "уникален шанс България да покаже добър имидж".

"Да сме единни , това да е кауза която да ни обедини, да не се правят политически интриги с председателството", призова Павлова.