Двама бразилски полицаи бяха арестувани заради убийството на испанска туристка в Рио де Жанейро, съобщи в. "Ел Мундо".

67-годишната Мария Есперанса Хименес Руис бе застреляна от заблуден куршум вчера сутринта местно време. Това стана в Росиня - най-големият бедняшки квартал, или фавела, в Рио.

Испанката била на туристическа обиколка из фавелата заедно с брат си и снаха си. Според полицията шофьорът на колата, в която пътували групата туристи, не се подчинил на заповед за спиране. Точно по време на посещението на групата в Росиня се провеждала полицейска хайка срещу наркотрафиканти.

След като автомобилът не спрял, силите на реда открили огън по него. Един от куршумите улучил във врата Мария Есперанса Хименес Руис. Тя била спешно закарана в болница в съседната фавела Гавеа, но починала от тежката рана.

В началото се твърдеше, че испанката е убита при престрелка между враждуващи наркобанди.

По-късно от полицията съобщиха, че арестуваните полицаи са нарушили инструкциите. Те повеляват при неподчинение за спиране на кола полицията да не стреля, а да преследва автомобила и да блокира движението му.

Шофьорът на колата, който е италианец, твърди, че не е забелязал никакъв полицейски пост и затова не е спрял.

Води се разследване защо е стреляно.

От месец и половина насам в Росиня се води кръвопролитна война между конкурентни банди разпространители на дрога. По тази причина във фавелата влезе и армията.