Зам.-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий заяви на икономически форум в Белград, че страните, които искат да се присъединят към ЕС, трябва много ясно да демонстрират тази своя воля. Това съобщи агенция "Танюг".

"Няма как да стоите на два стола едновременно", заяви Хойт Брайън Ий.

Така той коментира опитите на Сърбия да запази близки отношения с Русия.

Изявлението бе направено ден преди срещата на Хойт Брайън Ий със сръбския президент Александър Вучич.

"Държавите трябва да изберат на коя страна са, независимо от факта колко трудно е това. Страната трябва да направи своя стратегически избор. Това трябва да бъде част от официалната политика. Така, както това направи Хърватия и превърна членството си в ЕС в цел №1 или пък Черна гора по отношение на НАТО. Много е важно делата да бъдат по-силни от думите. Да има много ясни послания", каза още дипломатът.

Той припомни, че Вучич като премиер и президент ясно е казал, че целта на Сърбия е ЕС, но в същото време иска добри отношения с Русия. Според Хойт Брайън Ий не е много ясно как би могъл да се постигне такъв баланс, защото руската представа е различна от европейската визия за Балканите.

"От действията на Русия става ясно, че тя иска да има разединени Балкани, а не силни и обединени", каза Хойт Брайън Ий.

Той изрази възмущение от натиска на Москва срещу Сърбия чрез искането си нейният персонал в Международния хуманитерен център в Ниш да получи дипломатически статут.

От сръбска страна пръв на изявлението на Хойт Брайън Ий реагира военният министър Александър Вулин. Той го определи като "най-тежкия и най-недипломатичния натиск"

"Това изявление не е от приятел и човек, който уважава Сърбия, който уважава нашата политика, който уважава правото ни сами да решаваме. Сърбия ще взима решенията си самостоятелно, независимо от това колко са велики онези, които смятат, че може да вземат решения вместо нас", пише още в изявлението на Вулин.

Хойт Брайън Ий се възмути и от факта, че в Сръбската военна академия преподават лица, които са били осъдени от Международния Трибунал в Хага и са изтърпели наказанието си за извършени военни престъпления.