Съдия Рени Коджабашева от СГС, която участва в конкурс за повишение, стана повод за първия открит конфликт в партийната квота на БСП в съдийската колегия на ВСС - между двамата представители Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков.

Поведенито на двамата се следи с интерес, след като Корнелия Нинова се заканваше на "статуквото" в системата - че ще видим как ще гласуват нейните хора в новия съвет... Освен другото, всеки един може да де окаже много важен за съотношението на силите в новата съдийска колегия (прокурорската обичайно не се обсъжда, защото там почти всичко тъне в пълно безоблачно единомислие, б.а.).

Та, днес около евентуалното повишение на гражданската съдийка във Върховния касационен съд, докладващият Красимир Шекерджиев съобщи, че Етичната комисия е дала негативно становище за Коджабашева, при това с огромно мнозинство. Най-вече, защото съдийката е известна с отлично познаване на материята, но и с пословичните си забавяния на изписване на актовете. Затова и е предлагана за наказания, като той илюстрира, че темата с наказанията й заема "две страници" - добави Шекерджиев.

Тук Марчева остро се намеси, че "наказваме колегите за грешките на системата", имайки явно предвид претовареността на работното място на Коджабашева.

"Ние не сме във фабрика да има някаква норма!  А дори и във фабриките Инспекцията по труда е казала, че като свършиш някаква работа, не бива повече - защити съдийката Даниела Марчева. -

Тя гледа тежки производства и доста продължителни. Трябва ли да припомняме отделно, че от близо 400 кандидата, които са се явили на конкурса за СГС, тя е единствената, която е открила грешка в казуса на конкурса (в задачата, б.р.)."

Тук я сряза Кояджиков, че комисията е била повече от ясна (Етичната комисия първа дава становище на Комисията по атестирането и конкурсите, когато се касае за повишение, б.а.). Той изреди забавянията на Коджабашева, в месеци и години и проценти, като допълни, че има непостановени решения от 2011 г.

"За какви нравствени качества става въпрос?! Чух че се справяла много добре с делата си. Но да се справиш "много добре" на 6-ата година... Моите уважения, ама...", иронично не довърши Кояджиков.

Намеси се и Атанаска Дишева, която защити кандидатката за повишение - че практически има едно дисциплинарно наказание, което е погасено по давност

"Искам само да кажа,че не трябва да избираме между бързо и качествено - напомни пак Красимир Шекерджиев. - Не е вярно, че който пише бавно, винаги пише качествено и обратното – че който пише бързо, винаги е некачествено."

Накрая така или иначе колегията отказва да повиши съдийката във ВКС - Гражданска колегия при това с 11:2. Само Олга Керелска и Марчева подкрепиха съдийката.

Къде е интригата?

След като от БСП номинираха много повече хора и практически оставиха ГЕРБ да избират кои да са във ВСС, не влезе например съдия Марина Михайлова-Дойчинова, известна с особеното си мнение навремето: че Ахмед Доган трябва да върне хонорара за "Цанков камък", както и да бъде глобен.

Това, както и фактът, че Драгомир Кояджиков редовно гласува ан блок с новото твърдо мнозинство, дадоха повод на немалко критици да твърдят, че Корнелия Нинова е "продала мача" за Висшия съдебен съвет (излишно е да напомняме, че останалата политическа квота от ГЕРБ, ДПС и "Патриотите" вече няколко пъти показва тотално единомислие, б.а.)

Що се отнася до Марчева, тя отсъстваше например на възловото гласуване за Георги Чолаков за нов председател на ВАС.