Скандал предшества конституирането на новия 19-и Бундестаг (германския парламент), което е насрочено за днес от 12 ч българско време.

За пръв път в новата история на ФРГ в народното представителство влиза евроскептичната, крайнодясна и ксенофобска партия Алтерантива за Германия (АзГ). На общите избори, проведени на 24 септември т. г., тя стана трета политическа сила с 12,6 на сто от бюлетините (5,7 милиона избиратели я подкрепиха) и изпраща в парламента в Берлин 92 депутати. По конституция спечелилата най-много гласове политичека сила излъчва председател на Бундестага, в случая консерваторите на Ангела Меркел. Останалите представени в парламента партии предлагат свой заместник-председател на Бундестага.

Алтернатива за Германия посочи Албрехт Глазер (75 г.), известен с антиевропейските си и кнесонофбски изказвания. Примерно ислямът нямал място в Германия и на мюсюлманите трябвало да се отнемат конституционни права.

Всички представени в парламента политически сили обявиха, че няма да гласуват за Глазер и призоваха АзГ да излъчи друг свой кандидат, което не стана. Ако Глазер не бъде избран, което се очаква, тази партия ще се лиши от свой висш представител в ръководството на Бундестага. Вината ще е единствено на тази политическа сила.

Имаше и още един препъникамък, но той беше отстранен в последния момент. Променен беше досегашният правилник на парламента, че всеки нов Бундестаг се открива от най-възрастния народен представител. Това би следвало да е 77-годишният политик от АзГ Вилхелм фон Готберг. С промяната това ще е депутатът с най-дълъг стаж в парламента. Това е досегашният финансов министър от партията на Меркел ХДС (Хриситяндемократически съюз) Волфганг Шойбле,  неизменно избиран за депутат от 1972 г. или цели 45 години депутат.

Малко уточнение – в Германия канцлерът и министрите запазват депутатските си мандати.

Шойбле обаче няма да открие новия Бундестаг, тъй като е предложен за негов председател, изборът му се смята за сигурен. Така 19-ият парламент на ФРГ ще бъде открит от втория по депутатски стаж – либерала Херман Ото Золмс, който е бил 33 години народен представител.

Малко история. За пръв път от 1957 г. в сегашния Бундестаг ще има 6 парламентарни фракции, а от 1961 г. и за пръв път крайнодясна партия – АзГ. През 1961 г. това беше нейната далечна предшественичка Германската партия. Също така парламентът на ФРГ е в най-голям състав в 68-годишната си история – 709 депутати, в предишния баха 630. По конституция те са минимум 598, но германската система е смесена – пропорционална и мажоритарна. Така всеки мажоритарно избран депутат влиза в парламента. Така се получават свръхмандатите, както се наричат във ФРГ, а така и завишения състав на Бундестага.

Как ще мине днешното гласуване на кандидатурите за председател на Бундестага и на неговите петима заместници, които заради упорството на Алтернатива за Германия могат да се окажат 4, предстои да видим.