Чудно нещо е "Брекзит". Всички твърдят, че искат споразумение за него, а то все не става. Всеки сочи другия, че тайно пречи, докато явно се прави, че помага. Вече от върха на ЕС говорят за три сценария - справедлива сделка, "Брекзит" без сделка или сделка без "Брекзит".  Друго нещо са оръжейните сделки. Франция посреща диктатора на Египет и го уговаря да купи от нея още изтребители от последно поколение. В същото време между другото ще повдигне въпроса за човешките права в страната му, които не е сигурно, че изобщо съществуват. Правата са си права, но изборите се печелят с пари. Ценностите и интересите не винаги съвпадат, дори в Европа.

"Брекзит"

Тереза Мей говори пред журналисти на последната среща на върха на ЕС в Брюксел миналия петък.

Европейската комисия не преговаря враждебно с Обединеното кралство и приема, че ще постигне с него споразумение за излизането му от ЕС, каза днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер. "Бих искал  да кажа, че Комисията не преговаря с враждебна нагласа", каза той в изказване за резултатите от последната среща на върха на ЕС миналата седмица, където "Брекзит" бе пак в дневния ред. "Искаме сделка. Тези, които не искат сделка - без-сделковците - нямат приятели в Комисията. "Ние искаме справедлива сделка. Ще постигнем справедлива сделка с Британия. (Изходът) без сделка не е работното ни допускане". Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който също говори пред евродепутатите, от Великобритания завикси дали претговорите ще завършат с или без споразумение. "Ние успяхме да изградим и поддържаме единство между 27-те, но пред нас е все още най-трудният стрес-тест", каза Туск. Ако не го издържим, преговорите ще завършат с наше поражение. Трябва да пазим единството си, независимо от посоката на преговорите. Ес ще може да посрещне всеки сценарий, стига да не сме разделени... Всъщност, от Лондон зависи как ще свърши това - с добра сделка, никаква сделка или никакъв "Брекзит", но във всеки от тези сценарии ще защитаваме интересите си, само като бъдем заедно". Отделно в Лондон минитсър-редседателката Тереза Мей заяви пред парламента, че е "амбициозна и позитивна" за бъдещето на страната и преговорите ѝ да напусне ЕС. Тя ги описа като протичащи в "конструктивен дух". "Ако направим крачка напред заедно, тя трябва да бъде възоснова на съвместните усилия между Обединеното кралство и ЕС", каза тя. Мей каза, че очаква британският парламент да гласува по споразумение за "Брекзит" преди Европейския парламент, чието одобрение с абсолютно мнозинство (поне 376 от общо 751 депутати) е задължително, за да мине сделката. Мей каза, че евентуален преходен период до пълното излизане на страната от ЕС би бил част от бъдещо търговско споразумение между 27-те и Великобритания, което трябва да е договорено до есента на 2018 г. , шест месеца преди датата за напускане - 29 март 2019 г. Бизнесът предупреждава, че важви инвеститори могат да се изнесат от Обединеното кралство заради несигурността. ЕС още не са стигнали до преговори за бъдещите си отношения, тъй като тези за развода буксуват. Междувременно Пиер Граменя, финансовият министър на Люксембург, каза пред студенти в Лондонското училище по икономика вчера, че Лондон трябва да остане най-важният финансов център в Европа и след "Брекзит". Той определи като твърде краткосрочни намеренията на някои европейски столици да привлекат у дома част от бизнеса в лондонското Сити. Според него резултатът би бил, че той да се изнесе извън Европа. 

Оръжия

Френски изтребител "Рафал". 

Франция ще обсъди продажбата на още свои изтребители "Рафал" на Египет при предстоящо посещение на президента на арабската страна Абдел Фатах ал- Сиси в Париж, съобщи министърът на икономиката Брюно Льо Мер пред радио "Юроп 1". Египет вече закупи 24 такива изтребители и многоцелева фрегата "Мистрал" от Франция за общо 6 милиарда евро при предишното френско правителство. Първият договор за "Рафал"-ите, дебютен за техния износ, предвижда опция за продажбата на още 12 самолета. Ал-Сиси, който е военен диктатор, ще разговаря с френския си колега Еманюел Макрон днес в началото на двудневно посещение. Льо Мер каза, че заедно с преговорите за самолетите Макрон ще повдигне въпроса за човешките права в Египет.

Вишеград

Словашкият социалдемократ Роберт Фицо, поне на думи, се очертава като най-проевропейксия от вишеградските лидери.

Министър-председателят, президентът и председателят на парламента на Словакия обещаха вчера да поддържат проевропейския курс на страната, ден след като съседна Чехия гласува да я управлява партия  с критично настроена към ЕС, а евроскептичните формации се представиха добре на изборите. "Никога не съм смеел да коментирам вътрешното политическо положение в други страни, но съм доволен, че Словакия стана проевропейкси остров в този регион", каза премиерът Роберт Фицо. Словакия е част от т.нар. Вишеградска четворка, където влизат още Полша, Унгария и Чехия. Техните правителства са популистки и в обтегнати отношения с Брюксел. Лидерът на чешката либерална партия АНО, милиардерът Андрей Бабиш, който се очертава като следващ министър-председател отрече формацията му да е евроскептична въпреки критиките му към ЕС. АНО взе 30 на сто от вота миналите петък и събота, оставяйки далече зад себе си другите партии. Ще му трябват обаче коалиционни партньори, тъй като няма мнозинство за самостоятелно управление. Бабиш каза, че не е реалистично да състави правителство на малцинството. Той изключи да се съюзи с комунистите или антиевропейската и антиимигранткса партия СПД, които също се представиха добре в изборите. Той обаче е нежелан като партньор заради следствие за присвояване на европейски фондове, което се води срещу него. Социалдемократите, християндемкратите и Гражданската демократична партия отказват да се съюзят с АНО.

Европейска комисия

Първият зам.председател на Европейската комисия Франс Тимерманс говори пред Европейския парламент в Страсбург. Снимка ЕПА / БГНЕС

Първият зам. председател на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви днес пред евродепутатите в Страсбург нейната работна програма до края на мандата ѝ през октомври 2018 г. Досега Комисията е представила законодателни предложения за 80 на сто от приоритетите ѝ обявени в началото на петгодишния ѝ мандат, който започна през ноември 2014 г. каза Тимерманс. До края му тя възнамерява да предложи реформи в икономическия и валутния съюз, които включват отделна бюджетна линия за еврозоната в бюджета на ЕС, финансов министър на страните с общата валута, преобразуване на спасителния фонд на еврото, Европейския механизъм за стабилност, в Европейски валутен фонд. В социалната сфера Комисията възнамерява да представи проект за европейски надзорен орган на трудовия пазар, както и да огласи приетия вчера от министрите на труда и социалното дело Европейски стълб на социалните права, правно незадължителна декларация за правата на наемния труд в ЕС. Очаква се евродепутатите да гласуват за нея в сряда. В областта на сигурността и миграцията Комисията ще предложи по-засилен обмен на информация между базите данни на службите за сигурност в ЕС, мерки за укрепване на защитата на външните му граници, отваряне на пътища за легална миграция, включително с европейска "синя карта" и работа с правителства на трети страни, източници на незаконна миграция, за нейното пресичане. В тази група предложения влиза и трудната реформа на Дъблинския регламент, който сега хвърля най-голямата миграционна тежест върху граничните държави на съюза. Тимерманс повтори призива на Комисията България и Румъния да бъдат приети в европейската зона без вътрешен граничен контрол, известна като Шенген. Той подчерта, че Комисията ще предложи и нова инициатива за по-силно налагане на принципа на върховенството на закона в ЕС.