Президентът на Зимбабве Роберт Мугабе така или иначе щял да отхвърли поканата на Световната здравна организация да стане посланик на добра воля. От СЗО първо съобщиха за това, след което - след бурната негативна реакция, решиха да оттеглят номинацията.

"Президентът беше много изненадан, че е бил посочен за посланик на добра воля на СЗО", каза говорителят на Мугабе Джордж Чаламба пред местния вестник "Хералд".

"Нямаше никакво съобщение - нито устно, нито писмено от страна на СЗО, че организацията иска да направи президента Мугабе посланик на добра воля заради незаразните болести", допълни той, като обясни, че Мугабе научил новината от медиите.

Бившият здравен министър на Етиопия, който от юли т. г. вече оглавява СЗО, Тедрос Аданом Гебрейсус, оттегли намерението си да назначи президента на Зимбабве за посланик на добра воля след бурната отрицателна реакция от ЕС, САЩ, както и от редица авторитетни неправителствени организации. Зимбабве е сред страните с тежки нарушения на човешките права, изборни манипулации икономически срив. Здравната система на африканската държава е в колапс и това е една от многото последици от продължителното авторитарно управление на 93-годишния Мугабе. 

Говорителят на зимбабвийския президент отбеляза още, че би било странно СЗО да избере Мугабе при положение, че страната е сред водещите производители на тютюн.

Диктаторът е на власт от 1980 г., заради напредналата си възраст той страда от множество болести, здравето му е все по-крехко и често му се налага лечение в чужбина.