"От гледна точка на международното право Крим е украински. Точка."

Това заяви днес руската кандидат-президентка Ксения Собчак на пресконференция. Тя бе дадена по повод нейното кандидатиране на изборите за държавен глава през март 2018 г.

Веднага след изказването си за Крим обаче Собчак допълни, че въпросът за принадлежността на полуострова има нужда от по-нататъшно сериозно обсъждане.

"Смятам да обърна това шоу", зарече се Собчак, която е журналистка, актриса, участничка в риалити програми, радиоводеща и бивш член на Координационния съвет на руската опозиция в периода 2012 – 2013 г.

Тя се кандидатира срещу всички и смята да събере колкото се може повече гласове в тази графа.

Изключителен интерес предизвика представянето на Игор Малашенко, когото Ксения Собчак издигна за шеф на предизборния си щаб. Той оглавяваше щаба на Борис Елцин на президентските избори през 1996 г. Тогава Елцин спечели втория си мандат с решаваща помощ от страна на САЩ срещу кандидата на комунистите Генадий Зюганов.

Собчак обеща също, че ще се бори с всички сили до изборите да бъде допуснат опозиционерът Алексей Навални. ЦИК отказва да го регистрира, тъй като той е осъждан, макар и условно, за тежко престъпление - уж за злоупотреба с пари от държавно горско предприятие.