Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви днес амбиция по време на българското председателство на ЕС да постигне съгласие между държавите членки по три трънливи въпроса, които разделят Европа - миграцията, реформата на икономическия и валутния съюз и намаляване на депутатите в Европейския парламент след напускането на Великобритания.

Квотите за преместване на мигранти от една държава на ЕС в друга "поставят държавите членки в постоянен конфликт" каза полският лидер, добавяйки, че не вижда как правителствата в Европа биха стигнали до споразумение по този проблем.

"Но аз виждам истинска възможност за пълно съгласие до юни по въпроси като: защита на външните граници, решителна подкрепа за фронтовите страни, т.е. Италия, Гърция, Испания, България, стратегия спрямо Африка и адекватна подкрепа за международните организации, помагащи на бежанците и мигрантите ... , европейско управление на политиката по връщанията и реадмисията, както и повечето на елементите на реформата на Дъблинския регламент" (за убежището в ЕС - б.р.), каза Туск.

 "Ще направи всичко във властта ми да бъдат направени първите много конкретни стъпки до юни към съдзаването на ЕВропейски валутен фонд и засилване на стабилността на Банковия съюз", каза още Туск. "Още вярвам, че това е възможно. През юни ще стане ясно дали съм неизлечим оптимист. Но днес мога да обещая едно. Ако не постигнем споразумение през юни, ще кажа точно защо то не е било възможно и кой е отговорен".

Туск добави, че според него след излизането на Великобритания от ЕС, броят на мандатите в Европейския парламент трябва да бъде намален. Сега те са 751, а на Обединеното кралство се падат 73 от тях, пропорционално на 12,5-процентния си дял от населението на ЕС.

"Лично аз смятам, че най-естественото решение би било да приемем просто правило: по-малко страни, по-малко мандати. То е не само прагматично и логично, но  също е това, което общественото мнение очаква", каза Туск.

Тук той се сблъсква с идея на френския президент Еманюел Макрон на следващите европейски избори през май 2019 г. бившите британски мандати да бъдатобявени за избор на депутати от транснационални листи.

Макрон се надява да спечели по-голямата част от тях от европейски аналог на своята центристка формация "Република напред".

Досега изборите за евродепутати се провеждат по пропорционалната система по национални листи във всяка държава членка.

Туск говори пред евродепутатите по дневния ред на държанвните и правителствените ръководители до 2019 година, за който те приеха негово предложение на среща на върха в Брюксел миналата седмица.

Той посочи като важни точки в него започването на постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната, опазването на европейското културно наследство и идентичност и утвърждаването на ЕС като съюз на ценности.

България поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 януари до 30 юни 2018 г.