Регионалното правителство на Каталуня обсъжда възможността само да свика предсрочни избори.

Това заяви пред в. "Ел Мундо" Карлес Риера. Той е депутат от сепаратистката партия Кандидатура на народното единство (КН) - коалиционен партньор на "Заедно за "Да", оглавявана от каталунския премиер Карлес Пучдемон.

Вероятно това ще бъде опит на Пучдемон да избегне задействането на член 155, което се очаква да бъде гласувано от испанския Сенат на 27 октомври. Той предвижда временно отнемане на автономията на Каталуня и също свикване на избори, но под контрола на централното правителство в Мадрид.

КНЕ категорично ще се противопостави на Пучдемон, ако той се реши сам да насрочи вот, увери Риера.

Малко по-рано испанският министър на правосъдието Рафаел Катала заяви, че свикването на избори от страна на каталунското правителство не е достатъчно. Катала повтори думите на испанския премиер Мариано Рахой, че Пучдемон трябва да се откаже от едностранно обявяване на независимост, каквото може да направи регионалният парламент в Барселона.

Като извънредна мярка Сенатът предложи Пучдемон да се яви там на 26 или 27 октомври и да организира дебат между него и правителството. Това съобщи зам.-председателят на горната камара на испанския парламент Педро Санс.