Заради наводненията в Бургас кметът на общината Димитър Николов издаде заповед за частично бедствено положение. Кметът издаде и други две заповеди - за мобилизация на допълнителни сили и средства и за отмяна на учебните занятия в най-пострадалите райони - с. Равнец и кв. "Горно Езерово". Това съобщиха от общината.

Бедственото положение е в сила от 4 часа на 25 октомври. В предходните три часа върху територията на община Бургас се изсипаха сумарно 60 литра на кв. метър дъжд. Наводнени са десетки къщи в селата Равнец и Братово, кварталите "Горно Езерово" и "Долно Езерово", както и в така нареченото "село" на к-с "Меден рудник".

Затворени са пътищата "Долно Езерово" - Братово и Извор - Зидарово. Нивото на река Изворска се е повишило с 3 метра и на места тя прелива.

В град Бургас има проблеми с много вода върху ул. "24 Черноморски пехотен полк" (пресечката с "Константин Величков"), бул. "Димитър Димов", ул. "Мария Луиза" и "Одрин".

На всички горещи точки са изпратени екипи. Масово се почистват шахти, за да се оттече по-бързо дъждовната вода.

Втората по важност задача на община Бургас, след овладяването на ситуацията, е бързото описване на щетите със съставяне на протоколи, придружени със снимков материал, допълват от администрацията. Така ще може да се кандидатства за държавна помощ при възстановяването.

Очаква се дъждът да спре до следобеда днес. При следващите си заседания кризисният общински щаб ще прецени дали и кога да бъде отменено бедственото положение.