Кандидат-президентката на Русия Ксения Собчак каза, че според нея Крим принадлежи на Украйна.

Това предизвика веднага спорове дали тя може да бъде съдена. Руски юристи изказват пред медиите различни мнения.

В закона е казано, че призивите за отделяне или нарушаване на териториалната цялост са подсъдни“, обясни пред РИА Новости Собчак.

Изказването ѝ припомни случая за Сюлейман Кадиров, активист от кримските татари, който също твърди, че полуостровът не принадлежи на Русия. Кадиров е обвиняем за думите си, а името му е в списъка с лица, „които се занимават с екстремистка или терористична дейност“.

В закона няма нито дума за констатирането на факти и даже за изказване на лично мнение, което не съвпада с позицията на държавата. Не трябва да бъда съдена за това. Не трябва да бъде съден и Сюлейман Кадиров“, призова телевизионната водеща, която се кандидатира на изборите за президент на 18 март 2018 г.

Ксения Собчак обяви на първата си пресконференция, че Крим е на Украйна и че първата задача за следващия президент на Русия е да възстанови отношенията с Киев.

„Всички хора, които са осъдени за подобни изказвания, са политически затворници и са невинни. Точно затова участвам в кампанията – за да няма повече незаконно осъдени, за които никой не чува“.

Агенция РИА Новости е направила анкета с юристи, които имат различни мнения. Според едни изказването на Собчак е проявление на свободата на словото. Според други обаче, в Русия вече има съдебна практика на привличане под отговорност за подобни думи.