"Ситуацията прилича на пуч, на пълзящ държавен преврат, опит за дестабилизация на държавата и на правителството, опит за извиване на ръце. Виждам елемент на организация, който на този етап изглежда: направете всичко възможно, дайте ни "Грипен”.

С тези думи бившият министър на отбраната Николай Ненчев коментира пред Би Ти Ви ситуацията от вчера, в която военни пилоти от "Граф Игнатиево" отказаха за извършват тренировъчни полети. Те имат това право по устав - да се откажат от задача, ако се усещат неуверени в изпълнението й и това може да доведе до риск. Още вчера се разбра, че зад ситуацията, която командирът на "Граф Игнатиево" ген. Иван Лалов отрече да има каквото и да било общо с "бунт" или "бойкот", е проблемът с бойната техника. Самолетите МиГ-29 на на база "Граф Игнатиево" е трябвало да бъдат със сменени двигатели от тези, които пристигнаха неотдавна по договор с Русия, подписан от Ненчев. 8 от 10 двигателя обаче са без нужната придружаваща документация от руската страна, не се знае какъв е летателният им капацитет и затова не могат да бъдат използвани. Обратното би значело риск за пилотите.

Николай Ненчев - който, апропо, е подсъдим именно че изложил на риск летците, след като не подписал договори с руската МиГ, призова за бързо разследване от Военната полиция, ДАНС и разузнаването на поведението на военните пилоти. По думите му случаят може да се окаже лавинообразен и да доведе до други протести и до обтягане на отношенията вътре в структурите на отбраната. Бившият министър заподозря, че летците сигурно "имат основание да вярват в една подкрепа, която очевидно е на високо ниво”, за да се държат по този начин. Имена не бяха назовани, но намекът, че става дума за президента Румен Радев, който бе и командващ ВВС, бе очевиден.

Вчера и действащият военен министър Красимир Каракачанов първо заподозря "външно влияние" в авиобаза "Граф Игнатиево", но до следобед позицията му вече бе, че отказът на летците да извършат тренировъчни полети е "недоразумение".

Тази сутрин депутатите от БСП настояха Каракачанов да бъде изслушан в пленарната зала незабавно по случая. Депутатите от ГЕРБ обаче не приеха предложението - предимно с гласове "въздържал се". Председателят на Народното събрание Димитър Главчев заяви, че ще уведоми Каракачанов за искането все пак.