Със 133 гласа "за", 70 "против" и  "въздържали се" Народното събрание прие на първо четене законопроекта за създаване на антикорупционен орган на Министерския съвет.

Очаквано, документът на мнозинството бе подкрепен от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС, макар последните да имаха някои резерви за определени точки. Депутатите от левицата бяха твърдо против, половината депутати от "Воля" - също. Другата половина се въздържа.

Веднага след това последва вот на законопроекта по същата тема, но с ключови разлики, предложен от БСП. 69 народни представители го подкрепиха, но 73 бяха против, 68 се въздържаха. 

Двата законопроекта бяха обсъждани заедно в продължение на три часа от днешното заседание, като основният дебат бе около това кой ще назначава управляващия новия антикорупционен орган. Мнозинството иска той да е излъчен от Народното събрание, а опозицията - от държавния глава.

В началото на дискусията бяха обсъждани и други детайли от законопроектите - според левицата например версията на ГЕРБ е твърде широка и дава необичаен обсег на новия орган, като противодействие на тероризма, убийства, отвличания, сводничество, коментира червеният депутат Крум Зарков.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова дефинира проблема с шефа на агенцията, предложен от управляващите:

"Идеята е хората, които участват в този орган, да не зависят от проверяваните или разследваните лица, а и ние ще бъдем тези хора. Как предлагате тези лица да ги избират тези, които те ще трябва да разследват?", попита тя.

И уточни, че този разговор е воден по време на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Тогава попитала ГЕРБ защо предлагат нещо, което е против собствената им стратегия за борба с корупцията.

"И Борисов отговори - "ми грешка е, ще я отменим тази стратегия, ако трябва". Приемате един документ, после ще си го отречете. Какво е това? Имитация, а не последователност в борбата с корупцията", отсече тя.

Министърката на правосъдието Цецка Цачева каза, че ако служителите в новата агенция имат разследващи функции, това би противоречало на единоначалието при разследването.

"Точно заради това ние предлагаме това разследване да се осъществява от магистрати, каквито са следователите и са част от независимата съдебна власт! Искате да кажете, че магистратите могат да се влияят от политиците, изпълнителната и законодателната власт?", възмути се тя.

Цветан Цветанов използва повода да каже, че специализираният съд като форма е оценен положително от последните доклади на ЕК (точно там упарвляващите с активното одобрение на Цацаров пратиха всички дела за корупция по високите етажи, и .т.н.).

Крум Зарков от БСП заяви преди гласуването:

"Вие казахте - "окончателното решение се взима в българския парламент" - това все пак означава, че окончателното решение се взима от мнозинството. Вие предлагате началника на структурата да се избира от българския парламент, което предполага - от вас самите. Това всъщност е една демонстрация на сила - вие контролирате и ще контролирате и новия орган. Тази демонстрация на сила няма да доведе до нищо добро."

Цветанов му отговори с немалко ехидност:

"Точно затова има парламентарни избори, формиране на мнозинства, на парламентарни групи. Ние се придържаме към демократичните правила. Ако вие предлагате нещо друго, бихме ви изслушали, но не бихме се отклонили от тях. Не съм чул парламенти по света, където малцинствата приемат законопроекти."

И добави, че щом Зарков иска, може да даде предложения за промени между първо и второ четене: "Ние сме с протегната ръка за идеи", добави дясната ръка на Борисов.

ДПС подкрепиха законопроекта на ГЕРБ, както бяха заявили, но имаха и критики към него.

"Колеги от ГЕРБ, благодарим ви, защото с третия опит най-после се върнахте на позицията на ДПС. Затова законопроектът ще мине."

Това заяви депутатът Хамид Хамид. Той декларира подкрепата на движението за законопроекта на ГЕРБ, но заяви, че в него също има спорни моменти, които трябва да се изчистят между първо и второ четене.

"Как така текст във вашия законопроект ще казва, че някой ще напише сигнал, възможно е да унищожи нечии съдби и да не носи никаква отговорност? Как е възможно това? Това е един от малкото текстове, които предполагат, че законът може да бъде използван като политическа бухалка", каза Хамид.

За пореден път той призова ГЕРБ да изхвърлят националистите от властта.

Най-остър пък бе лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

"Ние няма да подкрепим създаването на поредни ялов, безплоден орган, без значение от кого е назначен шефът му. Ние ще подкрепим закона за борба с корупцията, картелите и контрабандата, защото това е част от програмата ни. Няма да разрешим поредните братовчеди и роднини да застанат начело на един орган, само и само да бъде смазан поредният неудобен политически противник."

Той добави, че двата законопроекта са "абсолютно безсмислени".

"Те са едно и също, както едно и също са ГЕРБ и БСП. Един и същ е животът в България, пенсиите на хората, едно и също е - нищо не се променя, независимо колко се извъртите да управлявате."

И призова депутатите да се концентрират и да си свършат работата - ако някой пречи на службите, да им дадат инструментариум да работят спокойно.

След него се изказа "собствената му" депутатка Кръстина Таскова:

"Трудно ще ви отговорят лидерите на партиите, защото системата работи за техните роднини. Не е в техен интерес да работят институциите, иначе щеше да се случи и преди 27 години. Г-н Марешки, вие сте първият, който говори за корупция, картели и контрабанда. Преди Европа да ги накара да го направят закон, те не са ползвали тези думи!"

Думите й предизвикаха бурни подигравателни ръкопляскания в залата.

"Искам да ви поздравя с разцеплението, вижда се, че при вас има плурализъм, има двубой на мненията", заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

И добави, че целта не е да се акумулира нова администрация и затова законът на ГЕРБ стъпва върху вече създадената комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). Марешки пък натърти, че новият орган трябва да се занимава с корупция на високите етажи на властта.