Премиерът Пламен Орешарски щял да отиде в Брюксел с две кандидатури за еврокомисар от България. Едната - на спряганата отдавна сегашна комисарка Кристалина Георгиева, а другата... на външния министър Кристиан Вигенин.

Това споделиха пред Клуб Z дипломатически източници. Информацията не бе нито отхвърлена, нито потвърдена от управляващите. Потърсихме за коментар самия Вигенин, но телефонът му бе изключен. Пресаташето на Министерския съвет Ани Димитрова пък не отговаря на своя мобилен.

По неофициална информация Кристалина Георгиева се ползва с подкрепата на Великобритания, Франция, Испания, Кипър, Латвия, Естония и Португалия.  Според Вигенин обаче това нямало много значение, защото тази подкрепа не била заявена в прав текст на Орешарски. Неофициално обаче подкрепа за Георгива са дали кандидатът за нов президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който на 100% ще бъде избран за такъв и Херман ван Ромпьой, председател на Европейския съвет. 

Юнкер лобира Кристалина Георгиева да стане негов заместник и върховен представител на ЕС за външната политика, т.е. външен министър на ЕС - пост, който се заема сега от Катрин Ащън.

Битката между Кристалина и Вигенин ще е именно за този пост. Източници в Брюксел коментират, че дори и Орешарски да предложи Вигенин, то той няма шансове пред сегашната ни еврокомисарка. С двете български номинации обаче имало риск България да загуби позицията на Ащън и да й бъде дадено само комисарски пост.

Причината - Италия предлага външната си министърка Федерика Могерини за върховен представител на ЕС, а италианското външно министерство сериозно лобирало за нея. Обаждане получил включително и Орешарски. 

Слухът за номинацията на Вигенин явно е достигнал и до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, защото днес той го коментира в парламента. Според Борисов България има редкия шанс да се сдобие с външен министър на ЕС в лицето на Кристалина Георгиева.

"Всички я подкрепят, най-сериозните хора я подкрепят. Ако се отиде на смешния вариант, чувам че се готвят Вигенин да го направят еврокомисар, унижението, падението на държавата ще стигне дъното. Никой тук не е говорил с мен, в Брюксел всички говорят. Харесват Кристалина Георгиева, тя е доказан, перфектен специалист, изключително ниво. Навремето аз работих Ирина Бокова да я подпомогнем да стане шеф на ЮНЕСКО. Ако те върнат жеста ще имаме редкия шанс Европа да има външен министър българка. Няма да го вземе друг този портфейл. Надявам се на здравия разум", каза Борисов.