Трима души са загубили живота си заради наводненията в Бургаско, а един човек от с. Полски извор се издирва. Това съобщи ха МВР и местната управа на извънреден брифинг в сградата на пожарната.

Общо 64 служители на РДПБЗН участват в спасителните действия.

Към 12.00 часа това включва осем пожарни автомобила, влекач, челен товарач, както и по един водолазен екип и един всъдеход "Амфибия" от РДПБЗН - Бургас и Варна – общо 64 служители на "Пожарна безопасност и защита на населението".

Директорът на пожарната Николай Николов качи видео от огледа на засегнатите места.

Засегнатите от наводнението населени места в Бургаска област са селата Камено, Константиново, Братово, Ливада, Равнец, Черни Връх, Полски извор, Тръстиково, както и южните квартали на Бургас. Евакуирани са били трима бедстващи жители на селата Братово, Равнец и Черни връх.  

Затворени за движение са пътят за село Извор, поради преливане на реката, както и пътят кв. Долно Езерово - село Братово.

В община Карнобат екипи на пожарната са се отзовали на 9 сигнала, работата по които вече е приключила. Река Велека продължава да прелива в село Кости, община Царево. Наводнен е площадът на селото.

Седем язовира са със скъсани стени в Бургаска област, съобщи областният управител Вълчо Чолаков. Това са каскадни язовири, които не могат да създадат голяма приливна вълна и затова не са включени в списъка с опасните водни хранилища. Съставени са актове за нарушение на техните стопани и са издадени предписания за възстановяване на стените. Според Вълчо Чолаков състоянието на двата големи язовира – Ясна поляна и Ново Паничарево, е добро и няма опасност от преливане.

Първи сигнали за бедствие са подадени около 2 часа след полунощ, каза зам.кметът Красимир Стойчев. Веднага са изпратени спасителни екипи. Четири екипа в момента отводняват къщите в Равнец, един работи в Братово. Има готови автобуси, които евентуално да извозват хора от засегнати райони. Социалните служби обикалят къща по къща и описват щетите.

Шест свлачища са се образували по магистрала "Тракия" в отсечката Карнобат-Бургас, но те не затрудняват движението и в момента почистващи фирми изгребват калта и камъните, затрупали пътното платно.

Пет селища в момента все още са без ток – Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.

Старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР, съобщи, че в засегнатите села са изпратени полицейски патрули, които ще останат там,  докато е необходимо.

Жителите на бургаското село Тръстиково са евакуирани заради скъсана дига на река Русокастренска. От областния център е изпратена специализирана техника, която трябва да укрепи съоръжението.