Евродепутати поискаха днес институциите да нарушат мълчанието си по случаите на сексуално насилие и тормоз в тях. Дебатът в пленарна сесия в Страсбург беше предизвикан от медийни свидетелства за сексуални посегателства върху асистентки в Европейския парламент от депутати и служители в администрацията му.

Европейското издание на американската платформа "Политико" днес съобщава, че е получило оплаквания от сексуален тормоз тридесет жени и мъже в Европейския парламент в конфиденциална онлайн форма, която то неодтавна публикува.

Четири жени са подали и жалби до специална комисия в Парламента, като две от тях твърдят, че са били изнасилени, пише "Политико".

Председателят на Парламента Антонио Таяни каза в понеделник, че комисията не е получила никакви жалби.

Жертви на сексуален тормоз в Европейския парламент са говорили пред изданието и са казали, че не смеят да се оплачат официално заради "културата на мълчание" в Парламента и от страх да не загубят работата си.

Някои евродепутатки поставиха на банките си листове с хаштага #metoo, който се разпространява в социалните мрежи като призив да се говори открито за сексуалния тормоз на работното място.

Италианката Елеонора Форенца от Обединената европейкса левица разказа как 70-годишен професор ѝ е посегнал, докато е била 19-годишна студентка.

"Аз също съм била обект на сексуален тормоз", каза германската евродепутатка от зелените Тери Райнтке. Тя добави, че "е дошло време срамът да смени мястото си".

Германският социалист Удо Булман напомни признанията на американския президент Доналд Тръмп за сексуалните му завоевания и климата на толерантност към сексуалната агресия.

"Трябва да извадим жените от унижението и срама, в които са поставени и всички заедно трябва да спрем да си затваряме очите", каза евродепутатката ЕЛизабет Морен-Шартие (Европейска народна партия, Франция), която председателства комисия против сексуалния тормоз в Парламента.

Утре европейските избраници трябва да гласуват резолюция по темата.