Грандиозно погребение в Тайланд. Кралят Пумипон Адулядет, който беше най-дълго управлявалият монарх в света, почина на 88-годишна възраст на 13 октомври 2016 г. Тялото му бе балсамирано и оставено в двореца, обградено постоянно от бдящи над него будистки монаси. 

Над 200 000 души се събраха да изпратят тленните останки на краля, които са поставени в скъпоценна урна. Хунтата, която управлява страната, е отделила за погребението на владетеля, който тайландците свързваха със стабилност, над 90 млн. долара. Церемонията е изцяло в духа на традицията. 

Топовни гърмежи възвестиха началото на церемонията. 

13-тонна златна каляска пренасяше тялото на покойния владетел. Тя беше дърпана от 200 мъже.

Повече от 1000 военни в яркочервени парадни униформи изпращаха краля миротворец в последния му път. Траурният кортеж трябваше да измине с бавна стъпка трите километра от двореца до специално построения за целта крематориум. 

Официалната церемония за погребението започна призори с молитва на будистки духовници в присъствието на новия крал и на поданиците, облечени в черно, които очертават пътя на процесията, паднали на колене, защото традицията изисква никой да не стои по-високо от краля. 

Дъщерята на покойния крал принцеса Маха Чакри Сиринхорн (отпред), следвана от дъщерята на новия владетел Маха Ваджиралонгкорн Бодиндрадебаяварангкун принцеса Баджкаритиябха и принцеса Сириванавари Нариратана.

Говори се, че много тайландци тайно са мечтаели на трона да седне по-малката дъщеря на починалия крал - принцеса Маха Шакри Сириндхорн (61 години). Това обаче е невъзможно, тъй като властта според традициите се предава единствено по мъжка линия. 

Новият крал на Тайланд Маха Вачиралонгкорн е известен по света с ексцентричното си поведение. За разлика от своя баща той има репутацията на плейбой и на женкар, но и на женомразец. Спорната му репутация обаче не му попречи да се възкачи на престола в кралството, известно с едни от най-строгите закони за защита на монархическата чест. Говореното срещу краля там може да свърши в затвора. Мъж беше осъден на 35 години заради обиди към монархията във фейсбук.

Кралица София от Испания, бившият германски президент Кристиан Вулф, принц Андрю от Великобритания и камбоджанският премиер Хун Сен бяха някои от високопоставените чуждестранни гости, които присъстваха на траурната церемония.

След смъртта на краля на 13 октомври м.г. над 12 млн. души посетиха ковчега му в Големия дворец. Прахът и костите на покойния владетел ще бъдат върнати в двореца в петък и поставени в Смарагдовия храм на Буда, най-свещеното място за будистите в Тайланд.