Каталунският премиер Карлес Пучдемон не свика предсрочни парламентарни избори и остави в ръцете на регионалния парламент въпроса за обявяването на независимост, съобщи в. "Ел Мундо".

От сутринта плъзнаха слухове, че регионалното правителство в Барселона предлага да се откаже от обявяване на независимост и да свика предсрочни избори в замяна на спиране на прилагането на член 155 от страна на централната власт в Мадрид. 

В 10 часа местно време днес (11 часа българско) изтече срокът, в който Пучдемон можеше да се яви в испанския Сенат и да дебатира с правителството на испанския премиер Мариано Рахой ситуацията в Каталуня.

По-късно бе съобщено, че Пучдемон ще насрочи избори за 20 декември. Очакваше се той да направи специално изявление в ранния следобед. То обаче бе отлагано на два пъти.

Чак привечер Пучдемон обяви, че се отказва от свикването на избори в Каталуня. Той се мотивира, че не е получил от Мадрид гаранции, че те ще бъдат проведени нормално.

Утре се очаква горната камара на парламента в Мадрид да одобри задействането на член 155. Той предвижда временно суспендиране на автономията на Каталуня и свикване на предсрочни регионални избори.

От Мадрид неведнъж идваха сигнали, че са готови на компромис, ако Пучдемон се откаже от идеята за независимост и сам свика вот. Правителството на Рахой обаче втвърди тона, след като каталунският премиер не изпълни няколко негови ултиматума.

Изглежда, централното правителство е  решено да отстрани Карлес Пучдемон и целия му кабинет. И испанските министри обсъждат какво да се прави, ако каталунският премиер откаже да се подчини и се барикадира в кабинета си, пише "Ел Мундо".

Междувременно Южна Осетия - самообявила се република, създадена през 2008 г. след насилственото й откъсване от Грузия с помощта на Русия, откри в Барселона представителство на своето външно министерство. Решението е взато след посещението на т.нар. външен министър Дмитрий Медоев. Той бил на 23 октомври в Каталуня и се срещнал с живеещи там свои сънародници.

Само 4 държави в света признават Южна Осетия и поддържат с нея пълни дипломатически отношения. Това са Русия, Никарагуа, Венецуела и Науру.