Гръцкият еврокомисар Димитрис Аврамопулос нарече днес национализма "враг на Европа". Той призна, че този враг печели дебата за миграцията в собствените си страни.

"Национализмът е вреден елемент, който поставя под съмнение ценностите на ЕС", каза Аврамопулос, който отговаря за миграцията и вътрешните работи, в разговор с граждани на София днес. "Да, ние смятаме, че национализмът е враг на Европа...Национализмът заплашва европейския проект...Национализмът ни води обратно към тъмните векове на нашата история".

Аврамопулос, бивш гръцки министър на външните и на вътрешните работи, не коментира факта, че националистически партии имат съществена роля в българското правителство.

Той се обяви против това членките на ЕС да бъдат делени на северни и южни, на източни и западни.

"По-добре погледнете разликите в нагласите", каза той, посочвайки, че както вишеградци България е източноевропейска страна, но остава преобладаващо проевропейска.

На въпрос на Клуб Z, свързан с унгарския министър-председател Виктор Орбан, Аврамопулос призна, че Орбан, който отказва да изпълнява наложените от ЕС квоти за преразпределение на мигранти от Гърция и Италия, "има голям успех във вътрешната политика", но го причисли към "гледащите навътре лидери", които не поемат трудни европейски отговорности. 

Комисията все още предпочита диалога със страните от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария - които се противят на нейната политика спрямо мигрантите, но няма да се поколебае да предприеме правни действия против тях, ако те продължават да не изпълняват колективните решения на ЕС за преместване на мигранти, предупреди комисарят.

Той разговаря със софиянци в Градската художествена галерия в рамките на т.нар. "диалози с гражданите", за които Комисията изпраща своите членове в държавите членки.

Аврамопулос каза, че очаква един от най-трудните въпроси, свързани с миграцията, реформата на т.нар. Дъблински регламент, да намери разрешение по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Досега държавите членки не постигнаха по него съгласие през три председателства - холандското, малтийското и естонското.

Част от държавите упорито отхвърлят ключова част от реформата, предлагана от Комисията - да замени сегашните временни схеми за преразпределяне на мигранти с постоянно действащ механизъм. Той би задължил всички страни по искане от Брюксел да споделят миграционната тежест в граничните държави под страх от глоби от 250 000 евро на неприет мигрант.

Според сегашния регламент от Дъблин държавите, където мигрантите за първи път са стъпили на европейска територия, са отговорни за обработката и решаването на техните молби да останат в ЕС.

"Нуждаем се от по-справедлив "Дъблин". Не можем да оставим бремето само върху няколко държави членки. То трябва да бъде споделено от всички", каза Аврамопулос.