Актрисата Наташа Малте разказа, че холивудският филмов продуцент Харви Уайнстийн я е изнасилил в хотелска стая в Лондон през 2008 г. и е продължил да я тормози и по-нататък в актьорската й кариера, пише „Гардиън“. Малте, която се е появявала в няколко филма, е поредната жена, която обвинява Уайнстийн в сексуално насилие.

Актрисата („Електра“, „Спокойното езеро“, „Шпионски свалки“), работила и като модел, заяви пред репортери на пресконференция в Ню Йорк, че въпреки че многократно е казвала на Уайнстийн, че не е заинтересована от сексуални отношения с него, той е правил секс с нея в стая в хотел „Сандерсън“, след като я е срещнал на наградите БАФТА през февруари 2008 г. По-късно поискал от нея да се присъедини към тройка в хотел в Лос Анджелис. След инцидента в Лос Анджелис Малте се обадила на Уайнстийн и му казала, че цената, която иска, за да ѝ даде роля в филма му, „не си струва“.

В разказа си за случило в лондонската хотелска стая, Малте не използва думата „изнасилване“, но дава подробно описание на секс без съгласие от нейна страна. На въпрос дали жалбата представлява обвинение в изнасилване, адвокатката на Малте, Глория Алред, която се яви заедно нея на пресконференцията, го описва като сексуално насилие, без съгласието на клиентката ѝ, което включва и проникване.

Малте споделя, че за пръв път срещнала Уайнстийн на парти на наградите БАФТА. Той я попитал в кой хотел е отседнала и когато няколко часа по-късно вече спяла в хотелската си стая, се събудила от ударите на Уайнстийн по вратата.

„Дрехи му бяха раздърпани, лицето му не изглеждаше нормално и си помислих: може ли да е дрогиран?“, спомня си тя.

Малте разказва, че той нахлул в стаята ѝ и започнал да изброява имена на актриси, които е направил много известни, защото са спали с него. Малте твърди, че е отхвърлила авансите му, но в крайна сметка той я насилил и започнал да прави секс с нея, макар че тя го молела да спре.

В Ню Йорк в сряда Малте заяви, че сексът не бил по взаимно съгласие, той не е използвал презерватив и не е еякулирал в нея. След акта мастурбирал.

„Мисля, че напълно се изключих от реалността, докато той правеше секс с мен. Правех се на мъртва“, добави тя.

От компанията „Уайнстийн“ не са отговорили веднага на искането за коментар. Представител на Уайнстийн по-рано публикува текст, в който продуцентът отхвърля всички твърдения за сексуални отношение без взаимно съгласие.

Вече уволнен от компанията, която е създал заедно с брат си, Уайнстийн е разследван за различни случаи на сексуално насилие от силите на реда в Ню Йорк, Лос Анджелис и Лондон.

Малте каза, че по-късно се срещнала с Уайнстийн в хотел в Лос Анджелис, за да дискутират роля в негов филм, след като той предварително ѝ казал, че няма да има „цуни-гуни“, но когато пристигнала, поискал от нея да се включи в тройка. Тя отказала и си тръгнала.

Малте, която е от Норвегия, твърди, че след инцидента напуснала САЩ и станала депресирана и тревожна:

„Чувствах, че мечтите ми са разбити“.

Малте приключи изявлението си с обяснение защо е решила да се яви публично с обвиненията си:

„Актрисите не трябва да губят достойнството си, за да получат шанс за успех“.

Малте обяснява, че е преживяла тормоз от много хора в Холивуд, но опитът ѝ с Уайнстийн бил „най-лошото“.

Във вторник жена на име Мими Халей, работила като асистент в продукция на Уайнстийн, обяви публично, че продуцентът е извършил сексуална атака срещу нея, използвайки сила, в дома си през 2006 г.

„Повтарях му – не, не, не – но той продължаваше“, потвърди Халей пред репортери в Ню Йорк, в присъствието на адвокатката Алред.

Глория Алред – добре известен адвокат-защитник на правата на жените, обяви, че очаквала да се срещне с борда на директорите на компанията „Уайнстийн“ същия ден, но срещата била анулирана. Тя отхвърлила алтернативното предложение за среща с адвокатите на компанията и сподели с репортерите предложението, което планира да представи на борда.

Алред смята, че компанията трябва да създаде специален фонд със средства, които да изплаща на своите обвинители, ако арбитър прецени, че заслужават компенсация.

„Време е компанията „Уайнстийн“ да започне да си плаща за поведението на директора си“, казва адвокатката.

Площад Славейков