В Москва са се страхували от американски удар след убийството на президента Джон Кенеди. Съветските власти са подозирали неговия наследник Линдън Джонсън в организиране на покушението. Това разкриват близо 3000 секретни документа, свързани с убийството на Кенеди в Далас на 22 ноември 1963 г., пише "Гардиън".

"Източникът ни заяви, че съветските власти се страхували, че без лидерство, някои безотговорни генерали в САЩ може да изстрелят ракета към СССР", разкриват документите за реакцията на съветските власти.

ФБР е предупредило полицията в Далас, че убиецът на Кенеди може да бъде нападнат, но тя въпреки това не взема мерки и той е застрелян от Джак Руби два дни след нападението в Далас.

"Нощта преди смъртта на Осуалд получихме обаждане от мъж, който със спокоен глас каза, че участва в група, която ще убие Осуалд", разказва Джей Едгар Хувър от ФБР. "Съобщихме на началника на местната полиция и той ни увери, че Осуалд ще бъде защитен. Следващата сутрин се обадихме отново да предупредим за заплахите и отново ни увериха, че са взети адекватни мерки."

Няколко часа по-късно убиецът на Кенеди е застрелян, без да бъде разпитан.

Според СССР Осуалд е бил "невротичен манияк, който е нелоялен към собствената си страна".

В документите има доклад за планове на ЦРУ за убийства на чуждестранни лидери, сред които е и Фидел Кастро. Кубинският лидер е отрекъл той или приближените му да имат нещо общо с убийството.

Част от документите не бяха разсекретени от американският президент Доналд Тръмп по настояване на ФБР и ЦРУ. Според тях те са твърде поверителни и засягат националната сигурност. Документите са на сайта на американския държавен архив.

Историците, които са изследвали архивите по убийството на Кенеди, не очакват сензационни разкрития. Предполага се обаче, че те ще хвърлят повече светлина върху детайлите от разследването.

Конгресът на САЩ задължи администрацията да публикува все още засекретените досиета, включително тези на ФБР и ЦРУ, до 26 октомври по силата на приетия преди 25 години Закон за събирането на архиви за убийството на Джон Кенеди. Президентът все пак има правото да блокира някои от документите, ако ги смята за опасни за разузнаването, правоприлагането или военните интереси и дипломатически отношения на САЩ.