Синоптиците са предупредили за наводненията в Бургаско, заяви днес пред Нова тв Христо Брънзов -  директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Така той отговори на твърденията на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото синоптиците подали жълт код вместо червен и така властите не са успели да реагират навреме.

„Прогнозата, която сме дали в 20 часа на 23 октомври, е с оранжев код. А наводненията бяха на 24 срещу 25 октомври. Така че още на 23 октомври ние сме предупредили.  А сутринта на 25 октомври сме дали червен код за Бургаско. Наводнението беше вечерта”, уточни Брънзов.

Той обаче изтъкна, че българските синоптици работят с остарели средства и много от тях вземат минимална заплата.

„Има един израз за маймуните и триците. Ние, за разлика от американските синоптици, получаваме информация от различните региони по първобитен начин – по телефона. Нашите хора с това, с което разполагат, вършат много повече работа, отколкото би трябвало.  И аз съм благодарен, че те все още стоят на работа” , каза още Брънзов.

Продължава издирването на изчезналата в потопа възрастна жена от бургаското село Черни връх, предаде бТВ. Нейният съпруг все още е в критично състояние в болница.

Вчера спасителите обходиха района около къщата и селото. Днес се очаква водолази да проверят водните басейни в близост. Шансовете жената да бъде намерена жива са все по-малки.

До този момент в бедствието са загинали трима души. Щетите са за поне 8 милиона лева. 

Започна опис на щетите по засегнатите къщи. Властта на място обеща финансова помощ за възстановяването на домовете и техниката на хората. Вече се изплаща и еднократната социална помощ от 325 лева, полагаща се на засегнато домакинство.

"Отговорността при такива случаи трябва да поеме общинското ръководство. Не чухме да е създадена аварийна ситуация. Само при нея се свиква щаб за защита."

Това заяви пред бТВ д-р Елена Димитрова, общински съветник от БСП в град Камено. Тя е майка на Димитър Мутафов - собственик на прелелия язовир "Чотората", който потопи града.

"Нашето семейство е най-потърпевшо в материално отношение. Вложени са най-много средства. Всеки грамотен или полуграмотен е наясно, че това разстояние не може да бъде залято от язовира, който стопанисваме", допълни тя.

Съпругът ѝ Димчо Мутафов отрече високата вълна да е причинила потопа. Язовирът наистина прелял, но изтеклата от него вода отишла към село Желязково, което не е пострадало.