Камарата на представителите в САЩ успя да прокара пътя към исканото от президента Доналд Тръмп и лидерите на републиканците голямо намаляване на данъците.

Контролираната от републиканците Камара прие с 216 срещу 212 гласа бюджетния план за финансовата 2018 година. Партията обаче едва успя да потуши бунта в собствените си редици, който можеше да доведе до големи неприятности.

Снощното решение ще позволи данъчното законодателство, което се очаква да бъде внесено идната седмица, да бъде одобрено, без за това да е необходим нито един глас на демократите.

"Голяма новина - бюджетът току-що мина", написа Тръмп в туитър след снощното гласуване.

 

 

Но 20 конгресмени републиканци гласуваха против законопроекта. Те не бяха съгласни с поправката, която ограничава приспадането на щатските и местните данъци.

Демократите нарекоха плана за намаляване на данъците отстъпка пред богатите и корпорациите, която ще надуе федералния дефиит.

Именно от опасения за дефицита против мярката гласуваха и най-консервативните републиканци.

Планът за намаляване на данъците бе представен от Тръмп преди месец. Самият президент го нарече исторически. Ето най-важните мерки:

• Предлага се необлагаемият минимум за един човек да бъде увеличен до 12 000 долара годишно, а за съпрузи - до 24 000 долара.

• Данъчната система трябва да бъде опростена така, че вместо 7, както е сега, да останат 3 ставки за подоходно облагане в размер на 12, 25 (за дребния бизнес) и 35 на сто (таван за индивидуални лица). Което означава, че ще бъде намалено данъчното бреме и за най-богатите американци, тъй като в момента максималната ставка е 39,6%.

• Планирано е също да бъде намален корпоративният данък от 35 на 20 на сто. Тръмп искаше да ги намали до 15% и твърди, че няма да отстъпи нито процент повече.

• Предвижда се и отмяна на данък наследство, когато става дума за семейни предприятия.

Тръмп обеща значително намаляване на данъците още по време на предизборната си кампания. Той поиска Конгресът да приеме закона до края на годината.

Макар обаче републиканците да контролират и Камарата на представителите, и Сената, президентът не успя да прогара важни закони и не можа да отмени "Обамакеър", отбелязва Ройтерс.