Социалната мрежа Twitter забранява на две от най-големите руски медии да разпространяват реклами, съобщи Ройтерс. Мерките срещу Sputnik и Russia Today са предприети заради намесата в президентските избори в САЩ миналата година. Според американските власти и двете медии са "платформа на Кремъл за разпространение на пропаганда".

"Решението е базирано на разследването ни на финансирането на рекламни кампании около изборите през 2016 г. и заключението на американското разузнаване, че Russia Today и Sputnik са се намесили в кампанията в полза на руското правителство", се казва в официалното изявление на социалната мрежа.

Руското външно министерство обвини Twitter, че изпълнява поръчки на американските разузнавателните агенции и заяви, че забраната е "поредна агресивна стъпка" към блокиране на руските медии в САЩ. Русия заплаши с "ответни мерки", ако забраната остане в сила.

През септември представители на Twitter, Facebook и Google бяха разпитани от комисията в Конгреса, която разследва руската намеса в американските избори през 2016 г. Facebook призна за хиляди реклами, финансирани от руски медии, които целят предизвикване на напрежение в американското общество, а Twitter блокира над 200 профила, свързани с разпространението на такива реклами и фалшиви новини.