Категорично изборът ми не беше предрешен. С Георги Колев сме близки, тъй като работим заедно от 5 години. Не ме е предложил обаче той и не съм му фаворит. Спорил съм с него за авторитарния му стил.

Това заяви новоизбраният председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пред бТВ.

Както е известно, Чолаков беше избран от два състава на ВСС, след като президентът Румен Радев върна първото предложение за назначаването му от предишния състав. Гостът уточни, че встъпва в длъжност на 22 ноември.

Назначаването си за изпълняващ функциите зам.-председател на ВАС (в паузата, докато се чакаше съдбата му, б.р.) той обясни с освобождаването на поста от Боян Магдалинчев, който влезе във ВСС и нуждата някой да върши работата, защото „работата на съда не може да спре“.

„В електроните медии се появиха всякакви неща (че изборът му за председател на ВАС е бил предизвестен, бел. ред.), но аз съм номинация на съдиите от ВАС, не съм предложен от г-н Георги Колев. Нали разбирате, че това са 59 съдии, които са ме подкрепили при проведената процедура на пленума“, посочи той.

Няма никаква предрешеност на избора, това се доказа и от двете гласувания на ВСС“, подчерта Чолаков.

По думите му той никога не е бил фаворит на Колев. А бил просто един от председателите на 8-те отделения.

На "троен" въпрос - одобрява ли Георги Колев, има ли критики към него и вижда ли някакви слабости, Чолаков отговори с "Разбира се".

"Досегашното ръководство направи немалко в управлението на този съд. По време на това ръководство се назначиха 20 нови съдии. По време на това ръководство се промениха доста закони, които намалиха натовареността на този съд.

Но аз виждам и проблеми в работата, които неведнъж съм ги казвал - както при първото, така и при второто изслушване (Чолаков 2 пъти бе изслушан и гласуван от общо събрание и от пленума на съдиите от ВАС, б.р.). Проблеми с във връзка с авторитарния стил на управление на г-н Колев, който той сам си го призна при изслушването...", застрахова се Чолаков.

На уточнението - какво означава авторитарен, той отговори:

"Дотолкова, че не се вслушваше много в становището на колектива. Т.е. - той си изпълняваше задълженията, така както те са разписани по закон., но има..."

Чолаков каза, че много пъти му е опонирал и много пъти са влизали в спорове (с Георги Колев).

Новият председател призна още, че във ВАС имало роднински назначения, но уточни, че кандидатите минали през разписаната в закона процедура за кандидатстване и назначаване. При тях те били не повече от 3–4, добави той. Но не било "точно кумгейт" или "родинна-съдия-роднина-съдия".

В своята работа той ще се опита да промени имиджа на ВАС и да го направи по-открит.

За съмненията за придобитите от него 10 имоти от оземлени от държавата бедняци чрез цесии, Чолаков за пореден път посочи, че не ги е декларирал, защото те не подлежат на деклариране. А не подлежат, защото още де юре не са негови, а чрез цесии получил „обещания от определени хора да ми прехвърлят собствеността върху определени имоти през 2021 г.(тогава изтича законовата забрана на оземлени като малоимотни да ги прехвърлят, б.р.).

От друга страна обаче, няма опасност ако му върнат дадения от него заем, да се разтурят цесиите: 

"Ние сме приключили нашите отношения (с приятеля, на когото заел 50 000 лв.,) сключвайки тази цесия. Вместо да ми върне тези 50 000 лв, той ми прехвърли тези свои вземания." 

Затова и Чолаков вече получава арендата от споменатите около 100 дка земеделски земи в Балчишко. Взима по около 100 лв./дка годишно, но категорично земите не били отредени за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), зарече се той.