Магистратите в специализирания съд и прокуратурата ще имат право на бонуси в размер до 6 основни месечни възнаграждения всяка година. Това реши парламентът с промени в Закона за съдебната власт, приети на второ четене..

Размерът на бонусите ще се определя по утвърдени от съответната колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) правила за индивидуална оценка на резултатите. Текстът влиза в сила от 1 януари 2018 г.

Хамид Хамид (ДПС) заяви, че партията му ще подкрепи това предложение. Той отрече твърденията, че парите ще се раздават "на калпак" (проблемът е, че с новото правило, ако работиш в някое от спецзвената, "заобикаляш", разписаните за всички други съдии и прокурори правила за оценка на натовареността им, б.р.)

"Тези съдилища и прокурори трябва да се борят срещу корупцията. Няма друг по-ефективен стимул от допълнителни възнаграждения. Няма и друга по-ефективна антикорупционна мярка като тази за допълнително стимулиране на съдии", каза Хамид.

Според Явор Божанков (БСП) обаче по този начин Специализираният съд става по-скоро специален.

"Подкрепяме стимулирането на магистратите, но ако това е предвидено за всички в системата", каза Божанков.

Това стана, въпреки че вчера пленумът на ВСС чрез своята Правна комисия единодушно се обяви против тези бонуси. Цветинка Пашкунова ги нарече "една неоснователна привилегия" 

По другата най-щекотлива тема - парламентът прие и по-мек текст, според който когато магистрат е привлечен като обвиняем, съответната колегия на ВСС го отстранява временно от длъжност до приключване на наказателното производство. Колегията обаче си оставя възможността, че може да го направи.

За периода на временното отстраняване от длъжност възнаграждението е в размер на минималната работна заплата.

Искането за временно отстраняване от длъжност се прави от главния прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор. Според Венецианската комисия и куп юристи, отнемането на правото на "глас" на съответната колегия на ВСС навяваше доста сериозни и мракобесни съмнения - че прокурорът ще може да поставя в зависимост съдията, щом само образуването на "нещо" срещу него автоматически го отстранява за неизвестно колко дълъг период от време.

".. съответната колегия може да го отстрани от длъжност до приключването на наказателното производство. Колегията може да изслуша съдията, прокурора или следователя преди вземането на решение", бива вписано сега.

Когато е вземат мярка за неотклонение "задържане под стража", то магистратът автоматично се смята за временно отстранен от длъжност.

По време на дебатите по този текст шефът на правната комисия Данаил Кирилов изрази съжаление, че не са могли да обяснят на Венецианската комисия поправката, а комисията изпитвала "определено безпокойство" от този текст. И очерта карта на "добрите" и "лошите".

е бива изначално да казваме, че прокурорите са недобросъвестни и преследват съдии, както и не можем да кажем, че съдиите по дефиниция са добросъвестни."

Прламентът гласува още, че по изключение при незаета длъжност в даден съд, ще може административният ръководител, да командирова магистрати без становище на общото събрание, както е за „обичайните“ командировки.

От пламенната защита на Хамид Хамид също не остана съмнение кои от "лошите" са въвели омразното на ДПС съдийско самоуправление (което е една от приетите части от съдебната реформа, б.а.)

„Преди няколко години, водени от див популизъм от една група, която за щастие вече я няма в българския парламент, блокирахме щатното запълване на съдилищата. Няма забрана да се вземе мнението на общото събрание, но да задължим ръководителя да чака едно становище, което може и да не дойде.“

И малко предистория...

Спецпрокуратурата, спецсъдът и съответните им апелативни инстанции изведнъж заплаваха в огромна единодушна любов от страна на политическата класа, Сотир Цацаров и предното мнозинство във ВСС. Това стана почти веднага, след като неудобният Калоян Топалов оглави СГС, където дотогава бяха делата за "висока корупция" (например тогава на никого не му е минавало през ум да предлага по 6 заплати годишно отгоре, за да ги "стимулира", б.р.).

Показателно беше, че Цацаров прати фаворита си - прокурор Иван Гешев за шеф на спецпрокуратурата, заедно с мегаделото КТБ, което изведнъж се оказа преквалифицирано за "организирана престъпна група".

По повод въпросните 6 заплати бонус годишно доста юристи се възмутиха, а от справка, разпространена преди два дни, стана ясно, че от началото на 2015 г. досега са образувани едва 26 такива дела за корупция" по високите етажи". А от тях пък само 5 ще отидат в Спецсъда след 5 ноември, откогато влиза в сила променената подсъдност.

Преместването на "голямата корупция" е резултат от идеите на Екатерина Захариева и Цецка Цачева като министри (без нито едната да каже кой го предлага), одобрението от прокуратурата и бруталните "кафяви" едновременни канонади в корпулентните медии срещу Калоян Топалов и екипа му