Парламентът на Каталуня обяви независимост със 70 гласа "за" и 10 "против". Само две бюлетини бяха празни и невалидни.

Председателката на регионалния парламент на Каталуня Карме Форкадей обявява резултатите от гласуването.

Това стана въпреки, че правният му отдел постанови, че не може да приема резолюции за независимост, защото нарушава постановленията на конституционния съд в Мадрид.

 

 

Така чрез „приятелски огън“ те се опитаха да пресекат усилията на собствените си депутати. Малко по-рано управляващата регионална коалиция внесе предложение за обявяване на Каталуня за независима и суверенна република. Коалицията, съставена от сепаратистките партии "Заедно за "да" и Кандидатура на националното единство (КНЕ), разполага с абсолютно мнозинство. В залата бе и каталунският премиер Карлес Пучдемон.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон пуска своята бюлетина по време на гласуването.

Ударът, който правният отдел се опита да нанесе на каталунските депутати, стана преди започването на сесията на парламента.

Гласуването обаче се състоя. Преди то да започне, представителите на Каталунската социалистическа партия (КСП), "Сиудаданос" и Народната партия напуснаха залата преди гласуването.

Въпреки това привържениците на независимостта събраха абсолютно мнозинство. Регионалният парламент в Каталуня наброява 135 депутати.

Гласуването бе тайно. Всеки депутат бе викан по име и пускаше в урна сгънато листче, на което пишеше "да" или "не". Някои представители показваха какво са написали.

Веднага след обявяването на резултатите привържениците на независимостта станаха прави и изпяха „Жетварите“ - химна на Каталуня.

По същото време в Мадрид заседаваше испанският Сенат.

"Моля всички испанци за спокойствие. Правовата държава ще възстанови законността в Каталуня", заяви испанският премиер Мариано Рахой веднага след гласуването в Барселона.

Испанското правителство ще се обърне към Конституционния съд с искане декларацията за независимост на Каталуня да бъде обявена за незаконна.

По-малко от час след гласуването в Барселона испанският Сенат одобри задействането на член 155 и така на практика отне автономията на Каталуня. Решението бе взето с 214 гласа "за", 47 "против" и един въздържал се.

Правителството на Рахой ще се събере по-късно на две извънредни заседания в рамките на един час, за да ратифицира решението.

Член 155 предвижда временно суспендиране на автономията на Каталуня, отстраняване от власт на нейното правителство и насрочване на избори.

През деня в реч пред Сената Рахой поиска този член да бъде да бъде приложен.

Рахой поиска от Сената прилагането на член 155 и го получи.

Социалистите - главната опозиционна сила, оттеглиха предложението си членът да не бъде задействан, ако парламентътна Каталуня се откаже от обявяването на независимост. След като парламентът на Каталуня обяви независимост, те поискаха Рахой да го активира.

Очаква се още тази вечер испанското правителство да вземе първите си мерки срещу стъпките на Каталуня. То ще уволни Карлес Пучдемон, каталунския вицепремиер Ориол Жункерас и всички техни съветници.