С искане за по-високи заплати протестираха днес хиляди работници и служители от цялата страна в София. Националният протест е организиран от Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ). Шествието тръгна в 11:30 от площад "Св. Александър Невски" и мина през две спирки – Министерският съвет и централата на Асоциацията на индустриалния капитал на ул. "Тракия".

Искането на профсъюза е всички заплати да бъдат увеличени с поне 100 лв. през следващата година. Освен това според синдикалните членове всички млади висшисти трябва да получават начална заплата от 700 лв., ако работят по специалността.

Не пипайте класовете и правата на работещите е друго искане на организацията. КНСБ се обяви и за въвеждането на необлагаем минимум, равен на минималната заплата.   

 

Шефът на КНСБ Пламен Димитров беше начело на протест. „Корупцията и наличието на сив сектор за водещите проблеми за бизнеса, затова имаме проблем и с инвестициите”, смята той.

КНСБ, както и Българската стопанска камара (БСК) са двете организации, които изразиха пълно неодобрение към предложенията за бюджет 2018 г.Останалата част от бизнеса - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепиха основния бюджет и този за Националната здравноосигурителна каса, но не и бюджета на Националния осигурителен институт с различни забележки. Синдикатът КТ "Подкрепа" каза "по-скоро да" на бюджета, но също с условия. Това стана по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Пред журналистите по-късно Димитров коментира, че ако през следващата седмица няма корекции по проектобюджета спрямо исканията им, синдиците са готови да предприемат още "по-здрави" действия с различни стачни и протестни акции.