Чехия не е основна цел на хибридни кампании на руските разузнавателни служби, но е сериозно засегната от операции срещу НАТО и ЕС. Това е заключението на доклад за дейността на чешката Служба за сигурност и информация за 2016 г. Дейността на руските служби в Прага се е увеличила през 2016 г. в сравнение с предходната.

Руските разузнавателни служби използват необявени служители на разузнаването под дипломатическо прикритие. Определят се силните и слабите страни на противника и се използват като лостове за влияние, пише в доклада на чешкото разузнаване. Сред похватите са пораждане на "медийна истерия, прибързани и фалшиви реакции, които се превръщат в модели за планиране на по-нататъшни хибридни кампании."

Чехия не е била основна цел на "хибридна кампания", но е станала обект на подобни операции, насочени срещу по-мащабни цели. От стратегическа гледна точка те са част от руската хибридна кампания срещу Украйна, НАТО и ЕС.

Представители на "неправителствени" организации, индиректно или директно контролирани от Русия и службите ѝ, са опитвали да получат подкрепа от чешки партии и институции

Класическият шпионаж продължава да е сред основните инструменти. Чешки източници не снабдяват руското разузнаване с класифицирана информация, но въпреки това издават чувствителна вътрешна информация, която понякога причинява по-големи щети от изтичането на класифицирани данни.

Чешки граждани още пътуват до конфликтни райони в Украйна - Донбас, Крим, и макар и без да знаят, са използвали помощ от руските тайни служби по време на тези пътувания, твърди докладът на чешкото разузнаване.

Хакерската група APT28 е "най-очевидната и активна руска група за кибершпионаж с няколко сфери на дейност - дипломация и отбрана, научноизследвателска и академична дейност."

Други страни, споменати в доклада са Китай, който защитава икономическите си интереси със средствата на шпионажа, но не е променил методите си през последните години. Отбелязана е и дейността на Иран, свързана с финансиране на тероризма. Освен тях, не са засечени разузнавателни операции на други страни в Чехия.