Главният редактор на руското опозиционно издание „Новая газета“ Дмитрий Муратов заяви, че е решил да раздаде на колегите си в редакцията травматично оръжие след нападението над водещата в радиостанция „Ехото на Москва“ Татяна Фелгенгауер.

„Ще въоръжа редакцията. Вече нямам друг избор“, заяви Муратов в ефира на „Ехото на Москва“.

Муратов смята да купи за работещите в изданието травматични пистолети (оръжие за самоотбрана с намалена поразяваща сила), а след това журналистите ще бъдат помолени да изкарат курсове и да покрият нормативите за използването му.

От оръжейния концерн „Калашников“ вече са реагирали на намерението на главния редактор с обещание да осигурят своя продукция с намаление за представители на средствата за масова информация.

На 23 октомври 48-годишният Борис Гриц нахлу в редакцията на радиостанция „Ехото на Москва” и намушка с нож във врата водещата Татяна Фелгенгауер. Нападателят твърди, че го е направил, защото журналистката „го тормозела“ с телепатична комуникация.

Руската служба на Би Би Си са допита за мнение по темата с въоръжаването на журналисти до хора, които вече са били жертва на нападения.

Олег Кашин

Журналистът Олег Кашин бе жестоко пребит през ноември 2010 г. близо до дома му в центъра на Москва. Нападателите са го удряли с метални прътове, вследствие на което Кашин получи многобройни фрактури, загуби фаланга на пръста си и бе в кома няколко дни.

Дмитрий Медведев, тогава президент на Русия, инструктира генералната прокуратура и Министерството на вътрешните работи да разследват престъплението под особен контрол. Поръчителят на покушението все още не е изправен пред съда.

Кашин смята идеята за снабдяване на журналистите с оръжие за разумна.

Малко вероятно е това да направи редакцията по-безопасно място – не знам дали Таня Фелгенгауер би успяла да извади оръжието си, когато този човек я е нападнал, но самата идея е доста разумна. Журналистът често ходи на места, където трябва да мисли за самозащитата си. Разбира се, не говоря за публични събития, но ситуации, в които оръжието може да бъде от полза, има достатъчно“,казва Кашин през Би Би Си.

Запитан дали той би носил лично оръжие, Кашин отвръща, че не му е необходимо, тъй като „отдавна никъде не работя“.

„Лошото е, че в ситуация като тази с Таня – когато някой те следи и дебне, а ти не го очакваш, оръжието няма да помогне“, допълва Кашин.

Юлия Латинина

Юлия Латинина.

Наблюдателят на „Ехото на Москва“ и „Новая газета“ Юлия Латинина напусна Русия през септември, след като автомобилът ѝ беше подпален. През лятото неизвестни хвърлиха в дома на Латинина вещество, което независима експертиза, проведена по молба на „Новая газета“, определи като високотоксично.

На въпроса добре ли ще е журналистите да бъдат въоръжени с травматично оръжие, Латинина отвърна, че то може да се окаже нискоефективно средство за защита.

„Струва ми се, че с това оръжие ще има повече проблеми, отколкото полза. То не може да спре сериозно нападение, ще предизвика само… допълнителни неудобства“, казва Латинина пред изданието.

Тя отбелязва и че за ефективно използване на травматичен пистолет е нужна сериозна подготовка, тъй като иначе може да донесе само вреда.

Егор Сковорода

Кореспондентът на сайта „Медиазона“ Егор Сковорода бе сред пътуващите в автобуса на правозащитната организация „Комитет по предотвратяване на изтезанията“, който миналата година бе нападнат от неизвестни на границата между Чечня и Ингушетия.

Освен Сковорода в превозното средство имаше и други журналисти, а също и правозащитници. Нападателите (около 20 души) измъкнаха всички пътници, пребиха ги и запалиха превозното средство.

Според Сковорода, ако е използвал травматично оръжие в тази ситуация, всичко можеше „да се окаже много по-лошо“.

„От гледна точка на защитата на професионалните журналисти, не смятам, че тези оръжия ще са от полза“, каза той.

„Ясно е, че ако изведнъж някой реши да те „поръча“ или да ти организира покушение, най-вероятно нито травматичен, нито газов пистолет, лютив спрей или дори боен пистолет ще ти помогнат –смята журналистът. – Това е по принцип. Ако говорим за моя случай, там нападателите бяха с калашници и ако бях извадил срещу тях травматичен пистолет, щеше да се получи доста комична ситуация.“

„Аз лично имам някъде спрей с лютив газ, ей така – за всеки случай. Но не го възприемам в контекста на професионалната ми дейност, а защото ходя из Москва, а градът като цяло е опасен“, признава журналистът.

Организация на охраната

Както отбелязва Сергей Дубов, член на Федерацията по практическа стрелба в Русия и ръководител на стрелковото обединение „Сив легион“, въоръжаването на служителите се практикува в много компании от сферата на нефто- и газодобива, минното дело и металургията.

Но в случай на нападения на служител в редакцията на работното му място травматичните пистолети могат да се окажат неефективно средство за защита, смята Дубов. Според него от корекции не нуждае по-скоро работата на охрана на офисите на „Ехото на Москва“.

„Първо трябва да поставят по-сериозен турникет, а охранителят трябва да бъде отделен от посетителите зад стъкло. Това е нормална европейска практика – просто за да не го напръскат със спрей“, обяснява Дубов.

„Всички са наплашени, всички търсят разни начини да се защитават. Ясно е, че не може до всеки да поставиш полицай. Трябва да се въвеждат меки, но достатъчно ефективни. Поне да си наемат консултант по охрана“, съветва експертът.

Текстът е по Би Би Си - Русия.

"Площад Славейков"