"Разпуснах парламента и правителството на Каталуня и насрочих избори на 21 декември", заяви тази вечер испанският премиер Мариано Рахой след извънредно заседание на правителството му.

Той допълни, че от власт са отстранени регионалният премиер Карлес Пучдемон, вицепремиерът Ориол Жункерас и всички техни съветници.

По-рано Сенатът гласува за задействане на член 155. Той предвижда временно отнемане на автономията на Каталуня, отстраняване на правителството и свикване на предсрочни регионални избори.

Това бе в отговор на днешното обявяване на независимост от страна на парламента на Каталуня.

Освен това се закриват всички представителства в чужбина на автономна област Каталуня. Остава открито само представителството в Брюксел.

Ще бъдат назначени административни органи за изпълнение на дадените от Сената директиви.

Уволнен е и шефът на автономната каталунска полиция Пере Соле.

"Всички тези мерки не означават, че автономията се отнема. Тя само се връща към нармалността колкото се може по-бързо. Започва се със закона", обясни Рахой.

Накрая премиерът благодари на опозицията в лицето на социалистите и "Сиудаданос", защото го подкрепиха.

По-рано стана ясно, че правителството в Мадрид ще сезира Конституционния съд и ще поиска да бъде обявено за невалидно днешното гласуване на независимост от страна на парламента в Барселона.

В понеделник пък Главната прокуратура в Мадрид ще депозира пред Върховния съд иск срещу правителството на Каталуня и ръководството на парламента в Барселона за бунт срещу държавата. Такова престъпление се наказва в Испания със затвор до 30 години