Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подписа указ за поетапно преминаване на казахския език от кирилица на латиница. Указът също утвърждава новата азбука на основата на латиницата, съобщава Би Би Си.

Според документа, публикуван на сайта на президента, преходът трябва да завърши до 2025 г. За целта ще бъде създадена специална правителствена комисия. Към документа е приложена и новата азбука, състояща се от 32 букви.

Преходът към латинската азбука в Казахстан започна да се обсъжда през 2007 г. по инициатива на президента. През април тази година Назарбаев заповяда да започне подготовката за въвеждането на нови графики.

„Днес децата ходят на английски и без никакъв проблем научават латинските букви. Така че по-младото поколение няма да има никакви трудности. […] Ние трябва да започнем изучаването на новата азбука през 2018 г. и да подготвим учебниците“, каза в изявление през април Назарбаев.

В момента латинският вариант на казахстанската азбука се използва от казахските диаспори в Турция и някои западни страни, но няма официален статут. Хора с казахски произход, живеещи основно в Китай, използват арабска писменост.

В Казахстан вече са чели и писали на латиница – от 1929-а до 1940 година. Този неин вариант е известен като Яналиф или Нова тюркска азбука.

В постсъветското пространство днес латиницата се използва в балтийските държави, в Молдова и в тюркоезичните Азербайджан, Туркмения и Узбекистан. Въпросът за преход към латиница е повдиган и от депутати в парламента на Киргизия, но президентът Алмазбек Атамбаев е против.

Казахстан, с население от 16 млн., е сред най-големите по площ държави в света – на девето място с  2 725 000 кв. км.

Нурсултан Абишули Назарбаев (чието име изписано на казахската кирилица изглежда така: Нұрсұлтан Әбішұлы Назарбаев, а на латиница – Nursultan Abišuli Nazarbaev) е първият и единствен президент на Казахската съветска социалистическа република (1990 – 1991), а след това и на Република Казахстан от 10 декември 1991 г. Преди 1989 е бил първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Казахстан и член на Политбюро на КПСС.

Площад Славейков