Испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария стана временен премиер на автономната област Каталуня, съобщи в. "Ел Мундо".

Това стана, след като испанският министър-председател Мариано Рахой разпусна снощи регионалния парламент в Барселона и уволни цялото местно правителство начело с Карлес Пучдемон. Така бе задействан член 155 в отговор на обявяването на независимост от страна на Каталуня.

Според закона за временен премиер на областта трябва да бъде назначен самият министър-председател на Испания. Пак според закона той делегира правомощията си на своя първи вицепремиер. Това е Сорая Саенс де Санта Мария, която е и министър на териториалните администрации.

Тя ще управлява Каталуня до 21 декември, когато там трябва да се състоят предсрочни избори.

У нас Сорая Саенс де Сантамария придоби славата на най-заклетия враг на футболиста Христо Стоичков - в миналото една от мегазвездите на футболния гранд "Барселона".

Скандалът между двамата избухна заради сблъсъците с близо 800 ранени, последвали обявения от Мадрид за незаконен референдум заз независимост на Каталуня на 1 октомври. Тогава от Маями в ефира на испаноезичната телевизия "Унивисион" Стоичков поиска оставката на Сорая Саенс де Сантамария и заяви, че и тя, и семейството, и родата й са последователи на диктатора Франко. После обаче се оказа, че човекът, посочен за баща на вицепремиерката, не е неин родител.

Саенс де Сантамария се закани да съди Камата за накърняване честта на семейството й. Стоичков се извини, но само за нападките по адреса на нейния син, който е малолетен.

Българското външно министерство обаче започна процедура по освобождаването на бившия футболист като консул в Испания със седалище Барселона и с консулски окръг, обхващащ автономните области Каталуня и Арагон. Първоначално като причина бе изтъкнат фактът, че Стоичков повече от година и половина живее в САЩ и не може ефективно да упражнява длъжността си.

По-късно от МВнР се мотивираха, че "в допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви".

Външната министърка Екатерина Захариева заяви в прав текст, че Стоичков е прекалил.

Промени в МВР и полицията

По-късно през деня стана ясно, че ръководителят на техническия секретариат на испанското външно министерство Хуан Антонио Пучсерве поема управлението на департамента за вътрешни работи на Каталуня. Длъжността по-рано се изпълняваше от Жоаким Форн.

Преди това за нов ръководител на каталунската полиция "Мосос д'Ескуадра" бе назначен Феран Лопес, който замени на поста Жозеп Траперо.

Траперо е разследван от Върховния съд на Испания за подстрекателство към размирици заради събитията от 20 септември. Прокуратурата го обвинява, че не се е притекъл на помощ на служителите на националната Гражданска гвардия, които били обградени в сграда на каталунското правителство от протестиращи привърженици на независимостта.