Находчиви мошеници вкараха поставената под надзор Корпоративна търговска банка в "ало" схема, чрез която прибраха от 83-годишна старица в Русе 920 лв. Претекстът бил - да уредят да изтегли депозит в брой внукът й в Испания. За новия случай на телефонна измама е алармирала самата потърпевша, съобщиха от полицията в крайдунавския град.

Бабата разказала, че към 10,30 ч. миналата събота на домашния й телефон позвънил мъж и се представил за внука й в Испания. Той й обяснил, че си уредил чрез познат банкер да му изтегли депозита от 14 0000 лв. във "фалиралата КТБ". Услугата струвала 800 лв. и още 120 лв. за служителя, който щял да й донесе парите.

Мнимият внук убедил баба си да чака куриера пред входа на блока и да не затваря телефона, за да потвърди предаването на парите. Жената слязла и дала нужните 920 лв. на пристигналия "около 40-годишен, добре сложен мъж", който уреждал работата. После "внукът" убедил старицата да изчака до понеделник, докато си дойде и да не казва нищо на роднините. Освен да й върне дадените 920 лв., той й обещал да я възнагради с 500 лв. "комисион" за услугата.

Пенсионерката търпеливо изчакала и когато внукът не пристигнал, му позвънила в Испания и разбрала за измамата. По случая се води досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, уточниха от полицията. 

Не е изключено новата схема да е на прочутите бургуджии от Ветово, което се слави като Меката на телефонните измами, допускат криминалисти. Още миналата седмица те предупредиха, че престъпниците ще се възползват от банковата паника с нови измами и кражби по домовете заради изтеглени пари.