Австралийската актриса Кейт Бланшет използва сцената на наградите „ИнСтайл“, за да отправи мощно послание по темата за сексуалния тормоз.

„Всички ние обичаме да изглеждаме секси, но това не означава, че искаме да правим секс с вас“, каза Бланшет пред публиката, цитирана от „Индипендънт“.

И подкрепи мисълта си, че външният вид на човека не бива да определя отношението ни към него, с пример:

„Никой не казва на Стив Банън (бел.ред. – бившия главен стратег на Тръмп, наскоро уволнен от Белия дом): „Изглеждаш като торба с боклук. Искаш ли да те изхвърля?“

„Но ако решите да тролите тролове, които коментират в интернет облеклата на жените на червения килим – просто недейте“, предупреди актрисата.

С рокля на райета в червено и черно, звездата говори за иконите на стила, които са я вдъхновявали.

„За мен това винаги са били онези жени, които са останали безусловно верни на себе си, без извинение, а физическото присъствие и естетиката им са наистина интегрална, но несъзнателна част от същността им – каза тя. – Жени, които знаят, че това как изглеждат съвсем на казва всичко за тях, а е само допълнение на същността им. Това са жени, които се чувстват свободни да носят каквото си искат, когато си искат и както си искат.”

Коментарите на Бланшет идват две седмици, след като обвиненията срещу холивудския магнат Харви Уайнстийн станаха публични. По-рано актрисата вече заклейми Уайнстийн:

„От всеки мъж на властова позиция, който си мисли, че статутът му дава право да заплашва, да тормози или сексуално насилва всяка жена, която среща или с която работи, трябва да бъде бъде поискана сметка. Никога не е лесно да излезеш пред обществото и да споделиш такова преживяване – и аз с цялото си сърце подкрепям жените, които се осмелиха да го направят“.

Площад Славейков