Ненавистта към шефа на кабинета на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е завлядяла Уестминстър. Лондон обаче не може да не признае, че ако наистина иска сделка за "Брекзит", Мартин Селмайр е незаобиколим фактор.

Британските преговарящи са все по-притеснени, че преговорите за излизане от Европейския съюз се превръщат във вътрешна борба за власт между кандидатите за наследници на Юнкер, след като мандатът пу като председател на Еврокомисията изтече, и имат все по-малко общо с Великобритания.

В тази битка за влияние на преден план излиза Селмайр - властният шеф на кабинета на Юнкер, който е наричан от самия председател на ЕК "чудовището", твърдят служители на Еврокомисията пред "Политико". Британците виждат неговата ръка във всеки теч на информация и всяка клюка около "Брекзит".

Лондон обаче няма как да отрече, че няма начин той да бъде заобиколен нито при преговорите за правата на гражданите, финансовата страна на развода и отношенията между Великобритания и Ирландия, нито при разговорите за отношенията след март 2019 г. Всеки който си има работа с Юнкер, трябва да се справя и сън Селмайр.

Британски дипломати в Брюксел разказват пред "Политико", че Сейлмар е убеден, че го следят тайните служби на Великобритания. Затова той не изпраща важни документи по имейл, а ги предава единствено на хартия и чрез доверени хора.

Селмайр vs. Барние

В Брюксел от известно време се говори за сериозен конфликт между Селмайр и главния преговарящ за "Брекзит" от страна на Еврокомисията Мишел Барние.

Мишел Барние

Барние е конкурент на Юнкер за поста председател на ЕК през 2014 г. Тогава Селмайр ръководи кампанията на Юнкер. След като е избран обаче, той назначава Барние за съветник по отбраната и сигурността, а след референдума за излизане на Великобритания от ЕС, става и главен преговарящ. Селмайр е твърдо против назначаването на Барние на тази позиция, казват пред "Политико" запознати със ситуацията.

Много висши европейски чиновници смятат, че именно Барние има най-големи шансове да бъде избран да оглави ЕК след края на мандата на Юнкер. За да се случи това обаче, той трябва да сключи добра сделка с Великобритания. А ако преговорите зациклят, шансовете му на практика се изпаряват.

Британски дипломат разказва, че Селмайр непрекъснато се стреми да заобикаля Барние, за да бъде сигурен, че преговорите остават под пълния контрол на Юнкер.

Като преговарящ обаче, Барние има значително влияние. Той пътува в много страни членки, среща се с лидерите на групите в Европарламента, както и с държавните и правителствените ръководители на 27-те.

Говорителката на ЕК Мина Андреева казва, че подобни спекулации са опит за саботиране на преговорите.

"Това е работа на тези, които не искат преговорите да имат успех. Мартин Селмайр и Мишел Барние са отличен екип и работят лоялно за европейските институции и председателя на ЕК."

"Вижте, Селмайр се бърка във всичко",  разказва обаче пред "Политико" служител на Европейския парламент, като все пак уточнява, че няма неоспорими доказателства, че се опитва да измести Барние.

Съветници на британския премиер Тереза Мей определят Селмайр като антибритански настроен, европейски федералист, който се бори да осуети плановете на Лондон да договори взаимноизгодна сделка с Брюксел. Всеки път, когато преговорите се бавят, Селмайр е замесен, смятат те. Дали това наистина е така не е сигурно, но дори открито изразените подозрения разкриват огромната роля на Селмайр в преговорите и недоверието между "чудовището" на Юнкер и Лондон.