Конгресът на БСП възложи на парламентарната група на "БСП за България" да внесе искане за вот на недоверие към правителството по тема, която най-ярко разкрива провежданата от ГЕРБ корупционна политика. Решението беше взето със 381 гласа "за" и 6 „въздържал се“.

С 398 гласа "за" най-висшият орган на БСП номинира Сергей Станишев за президент на Партията на европейските социалисти за следващ мандат.

„Благодаря за доверието, което е много задължаващо и ще се постарая да го оправдая“, заяви Станишев.

Делегатите на Конгреса приеха политическата визия на БСП за бъдещето на Европа и предложението за алтернативен бюджет за 2018 г.

В хода на дискусията депутатът Румен Гечев посочи, че е направена грешка с въвеждането на плоския данък и тя трябва да бъде поправена. Но не трябва да предлагаме прогресивно облагане, което води до дефицит, тук сме уязвими, призна той. Можем да предложим умерена скала, защото промяната не трябва да бъде стресираща, смята Гечев. По думите му на някои места данъкът стига до 28 процента за богатите. Да преосмислим отново скалата, призова Гечев. Когато има 1,5 млрд. лева дефицит, или за две години опоскваме фискалния резерв, или взимаме заеми, посочи той. По думите му това трябва да се обясни на хората.

Конгресът възложи на депутатите от левицата да предизвикат дебат в парламента относно подготовката на България за членство Еврозоната. Друго предложение е ПГ да инициира изслушване на министър-председателя и на външния министър относно подготовката на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани през май 2018 г. и да настоява за приемане на Софийска декларация относно европейската перспектива на страните от Западните Балкани по време на форума.

По време на дебатите думата взе и Атанас Мерджанов, който отбеляза, че е един от деветимата, нахокани в политическия доклад на Нинова. Лично аз съм един от критиците на Нинова и нямам намерение да спра, защото съм убеден, че моята критика е по принципни въпроси, каза той. Ако действително проблемът на БСП в настоящия момент са тези деветима души, дайте да го решим по най-лесния начин, стига партията да продължи да върви напред, да обновява обществото и да свали ГЕРБ от власт, заяви той. Не се чувстваме обидени, че не сме депутати, каза Мерджанов и добави, че винаги ще работи за БСП.

Евродепутатът Георги Пирински посъветва Нинова да не тръгва към следващия организационен пленум в търсене на врага с партиен билет. Той призова да се обърне внимание на гласуването по дневния ред и отбеляза, че гласувалите за включване на точка за промени в устава, не са били 9, а 149.

В края на конгреса лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че с днешните решения БСП е опровергала всички съмнения, че не е готова със своя алтернатива на управлението на ГЕРБ. Предайте на всички членове и симпатизанти по места, до цялото общество, че не сме разцепили, че не сме разделени, че сме силни, заедно и единни продължаваме по своя път, призова тя делегатите.